Oznamy mesta

UPOZORNENIE ! Upozornenie verejnosti k podvodom na internetových predajných portáloch

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Poprade upozorňuje verejnosť na páchanie podvodov na internetových predajných portáloch, kde za posledné týždne eviduje zvýšený výskyt oznámení od občanov, ktorí pri predaji svojich osobných vecí na rôznych internetových  predajných portáloch (napr. Facebook – skupiny „Popradský bazoš“ a Veci pre mamičky a detičky“, „bazoš.sk“ a iné) naleteli podvodníkom.

Touto cestou chce upozorniť občanov na praktiky využívané podvodníkmi, pri on-line nakupovaní a predaji. Podvodníci  či už mailom, SMS správou, alebo prostredníctvom komunikácie priamo cez sociálnu sieť kontaktujú predávajúceho s výzvou na zaplatenie dodatočnej platby súvisiacej s doručením zásielky. Vo väčšine sa jedná o fiktívne poistenie zásielky. Následne podvodník vydávajúci sa za kupujúceho pošle predávajúcemu odkaz na  phishingovú web stránku, ktorá svojím vzhľadom pripomína skutočnú stránku a to aj s linkom  na uhradenie „poistenia zásielky“. Kupujúci predstiera, že po balíček si príde kuriér, avšak balíček je potrebné pred zaslaním poistiť. Uvedeným spôsobom sa snažia od občanov vylákať finančnú hotovosť. V prípade, že im občania sumu za poistenie balíka odmietajú zaslať, predávajúceho kontaktujú aj rôznymi výhražnými správami, v ktorých mu hrozia pokutou, políciou a pod.

Polícia aj touto cestou vyzýva občanov, aby na prípadné vyššie uvedené praktiky podvodníkov nenaleteli a v prípade, že sa stali obeťami takéhoto konania toto oznámili na útvare Policajného zboru.

plk. Ing. Ján Dubňanský
riaditeľ