Aktuality

V Galérii mesta Levoča otvorili včera večer výstavu Karola Feňveša – Retrospektíva (1921-2015)

IMG_9829

V mestskej galérii nájdete od 5. apríla výstavu akademického maliara židovského pôvodu Karola Feňveša, ktorý vo svojej tvorbe zachytával predovšetkým krásy liptovskej krajiny.

Vernisáž otvoril kurátor galérie Jakub Milčák, ktorý hosťom priblížil život a dielo toho významného umelca. „Feňveš sa postupne stal maliarom krajiny. Vedel, že príroda je nositeľkou myslenia a pomáha nám opisovať to, čo označujeme ako nadprirodzené. Skúmanie prírody poskytuje jazyk, ktorým opisujeme bytosti a zmeny vnútorného (neviditeľného) sveta,“ napísal v bulletine k výstave.

Na vernisáži sa zúčastnila aj manželka Karola Feňveša, Judita Feňvešová a poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Hrádku Danica Žiaková. „Majster Karol Feňveš sa nezabudnuteľne zapísal do dejín Liptovského Hrádku svojou bohatou umeleckou tvorbou, skromnosťou a pokorou. Na svojich obrazoch maľoval liptovskú krajinu, jej pohoria, údolia, lesné zátišia a mestské zákutia. Venoval sa aj portrétnej a figurálnej maľbe, zanechal stopu aj v architektúre,“ prečítala úryvok z predslovu monografie o maliarovi s názvom Výber z tvorby.

Po úvodných príhovoroch krátku performance predviedla poetka, choreografka a herečka Anna Ondrejková.

Počas celého trvania výstavy si návštevníci galérie okrem diel umelca môžu pozrieť aj film o Feňvešovi z autorskej dielne Ľubora Patscha.

Výstavu nájdete v Galérii mesta Levoča do 28. mája 2023.

O Karolovi Feňvešovi:

„Karol Feňveš vyrastal v Budapešti, niekoľko rokov strávil na Podkarpatskej Rusi, kde jeho otec pracoval ako prevádzkar na píle. Každý rok chodieval na letné prázdniny za svojou starou mamou do Liptovského Hrádku. Karol toto obdobie považoval za najkrajšie, ako dieťa sa mohol túlať po bukových lesoch v rozľahlej prírode. … Jeho staršiu sestru odviedli do koncentračného tábora Mauthausen, odkiaľ sa už nevrátila, otec ako štyridsaťosemročný náhle zomrel na porážku. Mladšia sestra umrela na tuberkulózu, na ktorú ochorel aj Feňveš. Pred deportáciou ho zachránil pobyt v nemocnici. S matkou sa počas vojny ukrývali u kamarátov a známych, a takto sa im podarilo spoločne prežiť. V roku 1995 absolvoval VŠVU v Bratislave, študoval v ateliéri figurálneho maliarstva pod vedením Jána Murdocha,“ napísal v bulletine Jakub Milčák.

Galéria