Aktuality

12 chutí Levoče – Zmrzlina: sladká pomoc počas letných horúčav

zmrzlina

V júni teploty poriadne vystúpili nad príjemných 20 stupňov Celzia a naše telo prirodzene zatúžilo po osviežení. Obľúbeným spojencom v boji proti prehriatiu organizmu je zmrzlina. Organizmus ochladzuje a vďaka vysokému obsahu vody prispieva k jeho hydratácii. Hoci odborníci varujú, že zmrzlina by nemala nahrádzať čistú vodu, uznávame, že ide o príjemný spôsob doplniť v lete kalórie, ochladiť telo alebo zahydratovať. Všimli ste si, že každá z častí nášho mesta má svoju „lokálnu“ prevádzku zmrzliny s inou preferenciou chutí? Niektoré sme navštívili a ochutnali:

Lahodná bomba kalórií? Záleží na tom, čo si vyberiete

Zmrzlina môže byť zradná. Kým jedna porcia ovocného sorbetu – výborná voľba pre tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou – má len okolo 100 kalórií, smotanové zmrzliny obsahujú viac tuku a cukru, preto majú vyššiu kalorickú hodnotu. Vychádzajúc z voľne dostupných informácií na portáli kaloricketabulky.sk a kilokalorie.cz  zmrzliny s príchuťou čokolády, karamelu alebo orechov môžu prekročiť aj 300 kalórií. Niektoré prevádzky však servírujú aj väčšie porcie, čo automaticky zvýši aj počet kalórií. Alternatívy existujú: vegánske zmrzliny, zmrzliny bez cukru alebo nízkotučné varianty. Nutriční odborníci odporúčajú pri výbere sledovať aj obsah pridaných cukrov a tukov, ktoré pri častej konzumácii môžu viesť k nárastu hmotnosti.

Príchute, ktoré vládnu nášmu mestu

Z nášho mini prieskumu vyplýva, že každá časť Levoče má vlastnú obľúbenú príchuť. V historickom centre v prevádzke „hornej“ Oázy boduje pistácia, slaný karamel a aktuálny hit sezóny – dubajská. Ako nám prezradil Nasuf, ktorého top favorit je spomínaná pistáciová pre originálnu a intenzívnu chuť pistácií, dubajská zmrzlina obsahuje okrem pistácií aj chrumkavý kadaif – špecifické sladké „vlasy“ a belgickú čokoládu.

Mirka z „dolnej“ Oázy vie presne, že u nej si zákazníci pochutia najmä na čokoládovej, potom dávajú prednosť ovocným sorbetom – mangu (Mirkino prvé miesto) a jahode. Po nich  v rebríčku obľúbenosti nasledujú pistáciová a vanilková. Vedeli ste, že výrobný postup je v oboch Oázach totožný, alebo máte jednu z týchto zmrzlinární preferovanejšiu?

Novou prevádzkou na začiatku Francisciho ulice v areáli autoumyvárne je Balkánska zmrzlina, ktorá má spolu 6 zmrzlinových prevádzok, napríklad v Spišskom Štvrtku či Poprade. Sídliskoví obyvatelia si ju okamžite obľúbili najmä kvôli blízkosti a „veľkým kopčekom“. Tamojší pán zmrzlinár má najradšej  punčovú a tá sa im aj najviac spolu s jogurtovou míňa.

Aj Pri prameni je zmrzlináreň, tiež s viacerými prevádzkami po okolitých mestách, pravdepodobne pre tamojšiu typickú klientelu je ich najobľúbenejšou „Shrek” a pán prevádzkar si vždy dá jogurtovú.

Na čom záleží?

Ingredienciou číslo jedna je mlieko či smotana a ich kvalita. Veľkovýrobcovia zmrzliny dávajú prednosť sušenému mlieku, je lepšie uskladniteľné, vyhnú sa pasterizácii, ale rozdiel v chuti je obrovský.

Naša Levoča ponúka ozaj pestrý zmrzlinový zážitok, ak hľadáte originálne chute levanduľovej alebo keksíkovej zmrzliny. V Pivovarke môžete ochutnať remeselnú zmrzlinu príťažlivých kombinácií a chutí od makovo-višňovej až po melónovo-mätovú, ktorá najviac chutí obsluhujúcej Terezke. Pri domácej remeselnej zmrzline sa už dostávame k otázke pôvodu surovín, k podpore drobných producentov či rodinných cukrární, a tým aj k podpore miestnej ekonomiky, udržateľnosti a kvality podnikania v potravinárstve, ktoré chcú konkurovať veľkým produkciám a značkám zmrzliny. A to je druhá naša voľba hneď po výbere príchute sladkej letnej pochúťky.

 

Text a foto: Eva Malíšková

Galéria