Aktuality

12 chutí Levoče – Levočania majú radi stretnutia pri káve

15

Káva patrí k základnému socializačnému prvku,  často si povieme: Príďte niekedy na kávu, Musíme ísť spolu na kávu, Dáme spolu kávu… a príprava či servírovanie kávy sú oddávna spoločenské rituály naprieč mnohými kultúrami. Benefitom je okrem stretnutia sa ľudí aj dobre spravená a dobre napražená káva s blahodárnymi účinkami na náš organizmus. O tom všetkom existujú hory odbornej literatúry a množstvo osobných preferencií. Ako sme na tom v Levoči?

Každý fanúšik kávy si v našom meste nájde svoj obľúbený podnik, kde si svoje chuťové bunky vyladil práve na tú jeho šálku výbornej kávy. Patrícia Homolová Poľanovská dokázala spojiť svoj koníček – prípravu ideálnej  šálky kávy pre seba a svojich najbližších – s podnikaním a v centre mesta ponúka kávomilcom výberovú kávu, praženú a pripravovanú inak. Preto sú pre ňu kávové preferencie Levočanov aj návštevníkov nášho mesta dobre známe. Podľa nej sú benefitmi pitia kávy jednoznačne stretnutia blízkych ľudí, príjemný pocit z trávenia spoločných chvíľ a fakt, že kofeín nás nabudí. To všetko dokopy v nás zanechá  príjemný pocit.

Aké sú aktuálne trendy kávičkovania v Levoči? Sme v pití kávy viac tradiční, alebo sa nebojíme ochutnať aj kávové novinky?

H. P.: „Pol na pol. Zmenou sú najmä turisti a milovníci výberovej kávy, ktorí do mesta prídu a prinesú nový dych. Ak k nám zavítajú, pýtajú si nitro cold brew. Levočania to nepoznajú, domáci si poprosia ľadovú kávu. Vtedy sa im my snažíme vyhovieť a zároveň im ponúkneme novinku, ktorá im môže zachutiť. Často sa vrátia a pýtajú si „to, čo sme u vás mali minule,“ a my vieme, že im nápoj chutil a vrátia sa aj keď nedostali klasickú ľadovú kávu. My sme nitro cold brew vyladili s kokosovým mliekom a ponúkame ako nitro cold brew coconut. Zároveň je stále žiadané lungo či espresso, alebo aj káva so zmrzlinou.

Veľkým trendom je Matcha, iný druh kofeínu, ale s jeho chuťou sa dá veľmi pekne vyhrať. Klasická matcha málokomu chutí, je to rovnaké ako s olivami – na túto chuť si treba zvyknúť. Keď sa tam pridá ešte kúsok sirupu, ako sladký nápoj už chutí viacerým.“

Akú kávu si dáš ty?

H. P.: „Ja mám najradšej ovocnú filtrovanú kávu. Druhý môj obľúbený nápoj je cortado alebo capuccino. Espresso si u mňa v kaviarni nedám, lebo ho pijem, keď nastavujem receptúry. Keď prídem do iných podnikov, ktoré nepoznám, objednám si ho.“

Ktorá časť dňa najlepšie svedčí káve?

H. P.: „Ráno, dopoludnie alebo obed, večer už je skôr čas na matchu, ale dôležité je, ako reaguje na kofeín ten-ktorý organizmus, podľa citlivosti každého z nás.“

Chcem si pripraviť kávu doma ako jej bežný konzument, nie ako barista. Aké sú základné domáce pravidlá pri príprave kávy? Samozrejme, kvalitné zrno, kvalitné praženie. Ktoré veci ešte viem sama ovplyvniť?

H. P.: „Hlavne si musíme zadefinovať, čo nám chutí a čo chceme z kávy vytiahnuť – praženie a mletie sú základom. Dôležitý je spôsob prípravy a nástroje na prípravu kávy, či už je to domáci kávovar, aeropress, hario V60 a iné. Potom nastupuje otázka vody, hrúbky mletia a nastavenie správneho receptu. Keď ide o mliečny nápoj – kvalitné mlieko a správny spôsob napenenia. Je to hotová alchýmia.“

Aký kávový nápoj by si si určite nedala? Čo ti nechutí a vôbec ťa neláka?

H. P.: „Mne chutia všetky kávové nápoje, možno sladké sirupy v káve až tak nie. Dám si raz, ochutnám, napríklad u nás pripravované pumpkin spice si vychutnám na začiatku sezóny a dva roky si ho nemusím dať. Stalo sa mi to aj s gaštanovým latté. Všetkým u nás chutí, ale keď som ho ochutnala, nebolo zlé, ale určite to nie je moja šálka kávy😊 Mám rada, keď ovocná káva, ktorá ladí s mliekom, sa pripraví ako capuccino. A vznikne z toho dezert. Výsledný nápoj je sladký, krémovejší, skrátka dokonalosť v šálke. Po pridaní sirupov sú už pre mňa veľmi sladké a strácajú čaro.“

Je niečo, na čom pri servírovaní kávy obzvlášť záleží?

H. P. : „Levočania majú radi stretnutia pri káve v domácej atmosfére. Stretnú sa s priateľmi, ktorých dlho nevideli, zdieľajú spolu (aj s nami) spomienky, zážitky zo svojich životov. Druhou skupinou sú ľudia, ktorí si prídu prečítať knihu a načerpať energiu z nášho priestoru. Obdivujú u nás rastliny a pokoj – pri odchode stále vravia: „Oddýchli sme si, načerpali inšpiráciu, ďakujeme.“ 🙂

Asi polovica našich zákazníkov si dopraje ku káve aj čosi viac, napríklad espresso či cappuccino, ku ktorému si dajú aj náš vynikajúci zákusok.“

Aký je kávový víťaz minuloročnej letnej sezóny?

H. P.: „V lete určite vyhráva espresso orange. Začali sme s ním asi pred štyrmi rokmi. Ja som ochutnala túto kávu v Brne, nahradila som fresh pomarančovým džúsom. Domáci návštevníci si vtedy naň rýchlo zvykli, no nikde inde vo veľkých mestách ho nenašli. Písali mi, kde ho majú hľadať, prípadne aký džús použiť. Keď sa oteplilo tento rok, tiež si ho zákazníci začali pýtať, preto sme ho do ponuky opäť zaradili.“

Veríme, že teplých a slnečných dní bude v aktuálnom kalendári už oveľa viac ako doposiaľ, a jún nás pekne naladí na leto na terasách kaviarní s dobrým osviežujúcim kávovým drinkom.

Eva Malíšková

Foto: archív P. H. P.

 

Galéria