Aktuality

Lancut oslavoval Dni mesta

PHOTO-2023-06-17-09-00-35 10

Na oslavách sa zúčastnil primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Poľské partnerské mesto si pre zástupcov partnerských miest Levoča, Baktalórántháza a Balmazújváros pripravil bohatý program a ukázal im výsledky úspešných projektov aj sprievodné podujatia.

Lancut sa môže pochváliť novopostavenou športovou halou pri jednej zo základných škôl, ktorú sa im podarilo vystavať za 13 mesiacov. Vyrásť by pri nej malo aj vonkajšie ihrisko. V rámci projektu bolo vybudované nezávislé kúrenie pre školu. Realizácia projektu bola spolufinancovaná z vládneho Fondu pre rozvoj telesnej kultúry Ministerstva športu a cestovného ruchu a Poľského vládneho programu.

Obyvatelia Lancutu sú vášniví čitatelia, v rámci Podkarpatského vojvodstva sa nachádzajú na prvých priečkach v počte výpožičiek kníh. Delegácia navštívila Mestskú verejnú knižnicu. V Lancute sa nachádzajú ešte dve ďalšie knižnice s ročným nákupom kníh približne 2500 ks. V priestoroch knižnice sa nachádzajú multimediálne miestnosti, mestská televízia, diskusné miestnosti, galéria aj letná terasa. Projekt rozšírenia, rekonštrukcie a nákupu vybavenia Mestskej verejnej knižnice bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a celková hodnota projektu bola vyčíslená na takmer 5,2 mil. Eur.

Z rozpočtu mesta sa Lancutu podarilo vybudovať „pumptrack“ alebo ihrisko pre bicykle, o ktorý majú veľký záujem deti a mládež.

V sobotu sa k delegácii pridali  ďalší partneri Lancutu z ukrajinského mesta  Umaň. Tí to mali oveľa ťažšie  z pohľadu dopravy práve pre prebiehajúci vojenský konflikt na Ukrajine.

Galéria