Aktuality
12 chutí Levoče – Sladké dezerty a koláčiky
Po sladkých chutiach zmrzliny a medu vypeckujeme končiace leto sladkými koláčikmi.
Finalistka súťaže Pečie celé Slovensko Mgr. Tímea Strnálová sa naplno pustila do realizácie svojho sna a cukrárskej vášne: okrem vlastnej produkcie v Timi patisserie ďalej vylepšuje svoje majstrovstvo, cestuje, tvorí a spolupracuje na ďalších projektoch.
Piekla nielen s celým Slovenskom, ale navštívila skoro všetky školy v Levoči, lektorovala študentské pečenia a iné tvorivé kulinárske aktivity, inšpiruje k pečeniu iných. Hlavne však už veľmi dobre pozná chute svojich zákazníkov. Je stále punčák a špic s vajcovým koňakom naše top? Kto tvorí podstatnú časť návštevníkov jej už známej levočskej autorskej profi-cukrárne na námestí pod divadlom?
„Viac zákazníkov prichádza z okolitých miest. Domácich Levočanov je menej, ale chodia.“
Aké sú aktuálne trendy v chuťových preferenciách zákazníkov Timi patisserie? Dokázal nejaký zákusok zhodiť z trónu nesmrteľný „punčák“ alebo zamatovú roládu?
„Nikdy som pekársku klasiku nerobila, žiadne veterníky či punče u mňa nenájdete. Laťku som si od začiatku nastavila inak. Vždy som sa zameriavala na francúzsku cukrárinu. Aj keď som piekla punčák, bol úplne iný, modernejší. Ľudia si zvykli, že si u mňa krémeš nedajú, ale ponúkam im iné dezerty, iné chute ako v okolí.“
Aké teda sú?
„Chute sú u mňa rôzne, každý si môže vybrať – chute čokoládové, kávové alebo ovocné. Najčastejšie žiadaným typom koláčika je krásne zdobená kocka s pistáciami a malinami. Aj pri 4 druhoch tohto zákusku ide najprv druh pistácia – malina, až potom sa predávajú ostatné príchute. Ale niekedy sa presne chuťové preferencie odhadnúť nedajú a pripravujem ich podľa toho, ako sa míňajú.“
Líšia sa chute zákazníkov napríklad podľa ročného obdobia?
„Áno, v lete má človek chuť na niečo sviežejšie, preto tvorím viac ovocných koláčikov. V chladnejšom počasí robievam viac čokoládovejších dezertov. Ale viac sa mi osvedčili koláčiky, v ktorých je aj ovocie, kde ho cítite ako „doťuk“ chute prichádzajúci po prvotnej čokoládovej chuti.“
Čím to je, že v súčasnosti je najžiadanejšou chuťou pistácia? Vedie pri výbere zmrzliny, rovnako aj u vás v cukrárni.
„Ani sama neviem, myslím si, že sú oveľa zaujímavejšie chute ako pistácia, napríklad mne viac chutí mango.“
Aký dezert je vašou ideálnou sladkou bodkou?
„Niekedy som bola fanúšikom chute čokoláda – káva. Odkedy som začala robiť viac citrónových vecí a používať yuzu – japonskú limetku, začala sa mi viac páčiť kombinácia limetka s nejakým druhom orieškov. Kto má rád kyslasté chute, yuzu si obľúbi.“
Ktorý zákusok u vás určite nezaboduje?
„Určite punčák. Z klasiky mám najviac rada medové rezy, inak klasiku nerobím. Nebaví ma robiť punčové ani sunquickové rezy. Keby neexistovala francúzska cukrárina, ani nepečiem. Piekla by som iba torty, alebo by som sa venovala niečomu inému. Komplikovanejšie veci ma viac bavia.“
Aké sú naše zákaznícke preferencie na slávnostné torty?
„Aj klienti na tortové objednávky sú viac z okolitých miest ako z Levoče. Z chutí vedie taktiež pistácia – malina. Často robím torty s bielym korpusom a ovocím, lebo osviežia, potom aj čokoláda chutí lepšie s ovocím. Teraz sú v móde retro torty, keď sa povrch torty zdobí viacerými špičkami. Výber vnútra torty niekedy nechajú moji zákazníci na mňa, niekedy ho vyberieme spoločne.“
Aké sú vaše aktuálne plány v podnikaní?
„Zatiaľ som spokojná s tým, čo je. Uvidíme, čo prinesie najbližší čas. Objednávok je dosť a zatiaľ sa ani nechystám na žiadne kurzy, lebo sú dosť časovo aj finančne náročné.“
Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa radosti z tvorivého pečenia.
Eva Malíšková
Foto: archív respondentky