Aktuality

ZMOS zvoláva vodárenské spoločnosti. Nemajú peniaze na investície, hovorí Božik

Obrázok1

Hrozí, že v mnohých obciach a mestách nebudeme schopní garantovať dodávku pitnej vody, mieni predseda samosprávneho združenia.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pre situáciu vo vodárenstve bije na poplach. Dôvodom je dlhodobé podfinancovanie sektora, ktorého dôvod ZMOS vidí v nízkych cenách za vodné a stočné.

Predseda ZMOSu Jozef Božik tento týždeň vo veci rokoval s generálnym riaditeľom Podtatranskej vodárenskej spoločnosti (PVS) Petrom Ďuroškom a primátorom Levoče Miroslavom Vilkovským,  predsedom predstavenstva spoločnosti.

„Riešili sme pretrvávajúce problémy vodárenských spoločností s cenou vodného a stočného, ktorá je veľmi nízka a neumožňuje vodárenským spoločnostiam investovať do rekonštrukcií starých vodovodov a starých kanalizácií. A už vôbec nie je možné hovoriť o budovaní nových,“ povedal J. Božik.

Situácia je podľa neho typická pre celé Slovensko. Na investičný dlh pritom poukazujú samotné vodárne, ako aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Prečítajte si tiež

Áno, je to hrozné, ale máme viac ako 400 obcí, ktoré nemajú ani len vodovod,“ povedal šéf ZMOSu po rokovaní s predstaviteľmi PVS.

„Vodári sa dlhodobo snažia túto situáciu riešiť, ale nikto ich nie je ochotný počúvať. Aj z tohto dôvodu som sa rozhodol zvolať na 30. apríla 2024 zástupcov všetkých slovenských vodárenských spoločností s cieľom koordinovať spoločný postup, nakoľko v horizonte niekoľkých rokov môže hroziť, že vo viacerých obciach a mestách nebudeme v stave garantovať dodávku pitnej vody,“ doplnil šéf samosprávneho združenia.

Zdroj: ZMOS