Aktuality

V LEVOČI ZAČALI S REKONŠTUKCIOU KRIŽOVATKY PRI KOŠICKEJ BRÁNE

IMG_3352

Správa ciest PSK začala v stredu 2. apríla 2024 s rekonštrukciou križovatky ciest III/3225 a I/18. Rekonštrukcia na kruhovú križovatku by mala výrazne zjednodušiť dopravu v tejto lokalite a práce by mali byť ukončené do Levočskej púte.

Stav súčasnej priesečnej a priestorovo rozsiahlej križovatky je dlhodobo neúnosný a spôsobuje problémy vodičom vychádzajúcim z historického centra mesta. Intenzita dopravy na ceste III/3225 Levoča – Levočská Dolina – Závada narastá a na túto cestu III/3225 je napojená aj miestna komunikácia na Ulici Športovcov, ktorá je jedinou prístupovou komunikáciou ku Bazilike Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore. Po desaťročiach by malo dôjsť k rekonštrukcii tejto priesečnej križovatky na kruhovú. „Návštevníkom mesta robí táto križovatka veľké problémy. Najmä do času dobudovania diaľničného úseku, tu bola vysoká nehodovosť. V jej blízkosti sa nachádza veľa škôl, v ranných hodinách tadiaľ prechádza veľa detí a križovatka s nachádza pred hlavným vstupom do mesta cez Košickú bránu. Jej rekonštrukcia výrazne zjednoduší organizáciu dopravy,“ povedal primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.

Novovybudovaný jednoradový kruhový objazd s priebežným pruhom na ceste 1. triedy I/18 v smere Poprad Prešov bude mať priemer 32 m. Doprava počas výstavby bude organizovaná dočasným dopravným značením. „V prípade potreby využijeme semafóry alebo budú dopravu organizovať zamestnanci zhotoviteľa. Rekonštrukcia tejto križovatky obnáša výmenu obrusného krytu, vysporiadame sa so záberom celej križovatky, teda doplnením určitých častí hlavne pri vstupe do mesta. Táto križovatka nebude mať vyvýšené časti, ale bude vodorovným dopravným značením nastriekaná na nový obrusný povrch a bude označená aj reflexno-dopravnými gombíkmi,“ povedal Marcel Horváth riaditeľ Správy a údržby ciest PSK, oblasť Poprad.

Rekonštrukcia križovatky bude stáť takmer 234-tisíc eur a bude financovaná z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja. „Vybudovaním kruhovej križovatky reagujeme na dlhoročné a početné sťažnosti. Verím, že práce budú prebiehať bez komplikácií a budú dokončené do Levočskej púte. Rekonštruovať sa budú aj ďalšie dva úseky ciest s rozlohou 2,5 km v blízkosti Levoče, v smere na Levočskú dolinu a Vyšné Repaše. Investujeme tým aj do rozvoja cestovného ruchu, keďže na Levočskej doline sa nachádza lyžiarske stredisko aj biokúpalisko, smerom na Vyšné Repaše je to bežkársky areál. Ide o ďalších takmer 300 – tisíc eur z rozpočtu kraja,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Galéria