Aktuality

V Levoči odštartovala 3. etapa medzinárodných cyklistických pretekov ORLEN NATIONS GRAND TRIX

IMG_3023

Levoča 26. máj 2023 – Posledný májový piatok patril na severovýchode Slovenska Ncupovým pretekom pre jazdcov do 23 rokov – Orlen Nation Grand Prix. Fanúšikovia zblízka sledovali súboje najlepších mladých cyklistov sveta z 22 národných výberov. Na Námestí Majstra Pavla štartovali pretekári z Talianska, Francúzska, Dánka, Nórska, Švajčiarska, Ameriky, Holandska, Španielska, Belgicka, Poľska, Slovinska, Veľkej Británie, Litvy a ďalších krajín. V slovenskej zostave sa predstavili Ladislav Frolek, Jakub Galovič, Adam Gros, Samuel Kováč a Filip Lohinský.

Ncupové preteky odštartovali už 24. mája v Maďarsku, kde sa odohrali prvé dve etapy pretekov. Konvoj pokračoval v tretej etape na Slovensku. Etapa štartovala o 11.00 hod. v Levoči. Na 124 kilometroch previedla cyklistov cez Kurimany, Smižany, Spišský Štvrtok, Hrabušice, Betlanovce, Hranovnicu, Spišské Bystré, Kravany, Šuňavu, Lučivnú. Pred príchodom do cieľa na Štrbské Pleso cyklistov čakal okruh smerom na Važec, Štrbu znova cez Šuňavu, Lučivnú až do cieľa. „Tretia etapa pretekov je veľmi pekná, rovnako tak Levoča, kde máme štart. Dvadsaťdva národných tímov z celého sveta prišli a videli Levoču a jej nádherné námestie,“ povedal generálny manažér Tour de Pologne Jonh Lelangue.

Ďalšie etapy sa budú konať v susednom Poľsku. „I keď je technicky náročné zorganizovať takéto podujatie, Levoču sa vďaka nemu podarilo spropagovať vo svete. Je to pre nás obrovská reklama. Prenosy zo štartu budú odvysielané minimálne v Európe,“ hovorí primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.

Viacerí jazdci, ktorí sa predstavili i na tomto podujatí majú podpísané zmluvy s najväčšími tímami sveta, mnohí práve na Nation Cupoch bojujú o miestenku do vrcholovej cyklistiky. „Levoča je klenot našej histórie a k cyklistom bola prívetivá aj v minulosti. Toto podujatie v kategórii cyklistov do 23 rokov je najvyšší svetový level, a keď že sa to odohráva na Slovensku a v Levoči, tešíme sa z toho,“ povedal Peter Privara prezident Slovenského zväzu cyklistiky.

Galéria