Aktuality

Tretia etapa ORLEN Nations Grand Prix 2023 odštartuje v Levoči 26. mája 2023

cyklo_sq

Trasa 5. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov ORLEN Veľkej ceny národov 2023 povedie Maďarskom, Slovenskom a Poľskom. Organizátori uplynulý víkend na kongrese v Prahe /4.3.2023/ rozhodli, že tretia z piatich etáp odštartuje 26. mája v Levoči.

Tretia etapa so štartom v Levoči bude dlhá 130 kilometrov a je veľmi náročná na stúpanie s celkovým výškovým rozdielom viac ako 2300 metrov. Cieľ etapy je na Štrbskom Plese. „Už vo februári sme rokovali s organizátormi tohto významného cyklistického podujatia. Rokovali sme napríklad aj o mieste potencionálneho štartu na Námestí Majstra Pavla,“ povedal primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.

V ORLEN Nations Grand Prix 2023 súperia najtalentovanejší pretekári z celého sveta. Jazdci v rámci piatich etáp prejdú takmer 700 kilometrov s prevýšením viac ako 10-tisíc metrov. Preteky patriace do prestížneho seriálu UCI Nation Cup U23 sa uskutočnia 24. – 28. mája 2023. ”Doteraz sa preteky konali iba v Poľsku, prvýkrát budú prebiehať  na území niekoľkých krajín. Na pretekoch štartujú pretekári z celého sveta, je to prezentácia svetových talentov a úspech v pretekoch je predpokladom pre účasť na majstrovstvách sveta,” povedal John Lelangue generálny manažér Tour de Pologne.

V Levoči by malo štartovať približne 150 pretekárov. „Celkovo budú mať preteky  približne 500 účastníkov ako konvoj pretekov, ktorí by mali byť ubytovaní v Levoči, Poprade prípadne neďalekej Spišskej Novej Vsi,“ pokračuje Miroslav Vilkovský.

Slovenský zväz cyklistiky spolupracoval s mestom Levoča už v minulom roku pri organizácii štartu etapy pretekov Okolo Slovenska. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa organizátori rozhodli osloviť Levoču na spoluprácu. „Pre Levoču je to ďalšia príležitosť, ako naše mesto zviditelniť, odprezentovať, pretože priame prenosy a záznamy z pretekov budú vysielané v našich a zahraničných médiách,“ dodáva na záver Miroslav Vilkovský.

Organizácia pretekov v meste si vyžiada dopravné obmedzenia na nevyhnutne nutný časový úsek. Uzatvorenie Námestia Majstra Pavla s priľahlými ulicami pravdepodobne v čase od 25. mája (podvečer)  – 26. mája 2023 (do 12,00 hod.). Bližšie informácie poskytne mesto Levoča a Mestská polícia v najbližšom období, podľa požiadaviek organizačného štábu pretekov.