Aktuality

SKAUTI SA PUSTILI DO ČISTENIA ŽIDOVSKÉHO CINTORÍNA

IMG_7032

Židovský cintorín v Levoči bol v dlhodobo zanedbanom stave, pomníky a hroby prekrývali kríky, stromy a tráva. Vyčistiť sa ho rozhodlo približne 60 skautov, ktorí tu v sobotu 4. novembra zorganizovali brigádu.

Akciu usporiadal 64.Zbor Štefana Kluberta Levoča , Slovenský Skauting spolu s Podtatranská skautská oblasť, 75. zbor skautov o.b. Jána Vojtaššáka, 122. zbor Anjelov strážnych a Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR – FJCS. Mesto Levoča a Technické služby Mesta Levoča poskytlo organizátorom pomocnú ruku v podobe kontajnera na bioodpad a zlikvidovaním nahromadeného bioodpadu a vyzbieraného komunálneho odpadu. Na cintorín prišli skauti zo Starej Ľubovne, Nižných a Vyšných Ružbách, Spišskej Novej Vsi, Svitu a Popradu, aby ho vyčistili od lístia, náletových drevín a buriny, ktoré prekrývali a poškodzovali hroby a pomníky. „Jednou z našich skautských úloh je starať sa o kultúrne bohatstvo, aby sme svet zanechali lepší ako doň prídeme. Túto brigádu však vnímame aj ako boj proti extrémizmu medzi mladými. Všetci títo mladí ľudia, ktorí pracujú medzi židovskými hrobmi a počuli svedectvo pani, ktorá je tu s nami a jej predkovia sú na tomto cintoríne pochovaní, budú mať vďaka tomu úplne jasný postoj voči predsudkom. V Levoči do 2. svetovej vojny žilo 600 Židov a po deportáciách sa ich vrátilo len niekoľko. Tieto hroby by boli krásne, keby sa o nich mal kto starať. Zdedili sme krásnu krajinu bohužiaľ s jazvami minulosti, nemôžeme za ne, ale môžeme ich ošetrovať, a tak i dúfam predchádzať tomu, aby sa raz niečo také zopakovalo,“ povedal Andrej Legutky, katolícky farár z Jánoviec a bývalý vodca Podtatranskej skautskej oblasti. Na jeho podnet vyčistili skauti pred štyrmi rokmi na výročie prvého transportu židovských žien a dievčat z Popradu aj židovský cintorín v Podolínci.

Na brigáde sa zúčastnila aj Katarína Kováčová so sestrou z Piešťan, ktorých predkovia sú pochovaní na levočskom židovskom cintoríne. Ich starý otec sa narodil v Levoči. Jeho otca, nevlastnú matku a brata odvliekli nacisti v roku 1942 do Osvienčimu, odkiaľ sa nikdy nevrátili. Ich starý otec odišiel z Levoče na strednú školu do Piešťan, kde sa oženil a založil si rodinu. „Je veľmi dôležité, aby takéto miesta zostali viditeľné. Aby sa aj týmto spôsobom prejavila úcta voči komunite, ktorá tu žila, pracovala a vychovávala svoje deti a bola súčasťou slovenskej populácie. A je to predovšetkým dôležité v týchto dňoch,“ povedala Katarína Kováčová.

Naposledy sa cintorín upratoval v auguste 2016, kedy brigádu zorganizovalo ju kresťanské spoločenstvo Pavol z Levoče, ktorý tam osadili aj informačné tabule.

Z histórie:

V Levoči sa začali Židia usadzovať až po roku 1840, odkedy im to zákony umožňovali. V roku 1848/49 ich v meste bolo len 45, z ktorých 2 deti sa už narodili tu. Ich počet stúpal: 1870 – 365, 1900 – 642 a zdá sa, že kulminoval v roku 1910 počtom 718. Boli obchodníkmi, ale najmä lekármi a advokátmi. S úpadkom mesta sa znižoval aj ich počet, v roku 1938 ich už bolo len 461. Už po roku 1850 si založili cintorín mimo mesta, asi na dnešnom mieste. Synagógu si postavili v rokoch 1898 – 1899. Zbúraná bola v 70. rokoch 20.storočia. Cintorín ostáva jedinou pamiatkou na židovský národ, ktorý kedysi žil v Levoči.

 

 

Galéria