Aktuality

SKAUTI PRINIESLI NA MESTSKÝ ÚRAD BETLEHEMSKÉ SVETLO

IMG_8343

Betlehemské svetlo v Levoči tradične v advente roznášajú skauti zo 64.Zbor Štefana Kluberta Levoča , Slovenský Skauting. V zasadačke Mestského úradu ich prijal primátor mesta Miroslav Vilkovský.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty – spoločných univerzálnych hodnôt vlastných ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo sú bez vyznania. Odpaľuje sa z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme, odkiaľ osobným odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí. Napĺňa tak svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc.

Novodobá história Betlehemského svetla sa píše od roku 1986. Tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania – tvorcovia vianočnej televíznej akcie v mestečku Linz na pomoc postihnutým deťom. Tí sa snažili nejakým zaujímavým prvkom ozvláštniť program týchto akcií a prišli na jedinečný nápad. Pred Vianocami poslali do Betlehema lietadlom dieťa s telesným postihnutím, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a prinieslo ho späť do Linzu. Miestni skauti sa Svetla ujali v roku 1989 a začali ho roznášať do ostatných častí Rakúska. Následne sa tento zvyk rozšíril aj do ostatných krajín susediacich s Rakúskom vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990.

Tohtoročné Betlehemské svetlo priviezli slovenskí skauti od rakúskych kolegov už 9. decembra. Postupne sa šíri celým Slovenskom a Poľskom.

Galéria