Aktuality

Potravinové intolerancie komplikujú život každému druhému Slovákovi Ako môžete zistiť, či ste na niečo alergický?

3

Tráviace ťažkosti, nevoľnosť, kožné problémy či únava bez zjavného dôvodu – aj to môžu byť prejavy skrytej potravinovej intolerancie. Toto civilizačné ochorenie postihuje až 50 % Slovákov a aj keď priamo neohrozuje život, vie do značnej miery ovplyvniť jeho kvalitu.

„Potravinové intolerancie sa bežne vyskytujú u mužov i žien bez ohľadu na vek či životný štýl a kvôli oneskoreným príznakom je ich diagnostika pomerne náročná. Preto bývajú prehliadané a často sú aj spoluspúšťačom chronických ochorení,“ hovorí riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. Intolerancia je zjednodušene povedané znížená alebo nulová schopnosť tela tolerovať konkrétnu potravinu či zložku potraviny. Môže sa vyvinúť postupne ako dôsledok nesprávneho stravovania a stresu, často však prichádza aj v sprievode iného ochorenia, napríklad Crohnovej choroby. Intolerancie môžu mať tiež genetický pôvod.

Medzi najčastejšie príznaky patria tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, pocit plynatosti, vracanie či hnačky. Nie je však výnimkou, že sa prejavia aj mimo tráviaci trakt – aj kožné problémy, bolesti kĺbov, bolesti hlavy alebo nevysvetliteľné pocity únavy patria medzi príznaky spájané s intoleranciou. Vysadenie domnelej intolerantnej potraviny bez potvrdenia testom sa však neodporúča, pacient by sa tak obral o dôležité živiny a nemusel by vysadiť ani správnu potravinu.

Testy na potravinové intolerancie sú pritom čoraz dostupnejšie a pacienti s príznakmi sa naň môžu objednať s alebo aj bez odporúčania gastroenterológa. Komplexný laboratórny test Intolerancie FOX od AGELLAB dokáže na základe IgG protilátok z jedinej krvnej vzorky vyhodnotiť intoleranciu až pri 283 potravinových zdrojoch z 13 rôznych skupín. Počas februára je v AGELLAB k dispozícii za zníženú cenu 199 €.

Test navyše ponúka rozšírený výsledok, ktorý pacientovi pomôže pochopiť jeho intoleranciu. „Obrovskou výhodou je, že vo výsledku testov Intolerancie FOX sú namerané hodnoty ihneď zrozumiteľne interpretované. Pacient tak získa okamžité informácie o možných príznakoch, typických potravinách, v ktorých sa daný zdroj vyskytuje a tiež možných alternatívach, ktorými intolerantnú potravinu môže plnohodnotne nahradiť,“ približuje pozitíva testu Ing. Gaboňová.

Pacienti s diagnostikovanou potravinovou intoleranciou nemusia užívať medikamentóznu liečbu, je však potrebné, aby upravili svoj životný štýl a dodržiavali diétu. V rámci nej je potrebné vynechať intolerantné potraviny a nahradiť ich vhodnými alternatívami. Slovenský trh dnes už, našťastie, ponúka množstvo náhrad potravín, ktoré sú vyrobené tak, aby bol jedálniček aj s intoleranciou pestrý a nutrične vyvážený.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa AGEL SK

Galéria