Aktuality

Obnovené prízemie radnice bude spravovať SNM – Spišské múzeum v Levoči

Radnica obr

Mestskí poslanci koncom novembra schválili prenájom celého objektu budovy historickej radnice Slovenskému národnému múzeu – Spišskému múzeu v Levoči za 1 EURO ročne. Inštitúcia plánuje prízemie radnice využívať ako hlavný komunikačný priestor s návštevníkmi.

Obnovené priestory radnice boli slávnostne otvorené a sprístupnené verejnosti koncom júna. Rekonštrukcia priniesla veľa významných objavov vrátane drevených dosiek, na ktorých bola postavená, a ktoré boli dendrochronologicky datované do roku 1415. Dovtedy sa predpokladalo, že budovu vybudovali o 100 rokov neskôr.  Obnova vyriešila veľa vážnych problémov, vrátane dlhodobého podmáčania spodnou vodou, ktorá narúšala jej základy.

SNM – Spišské múzeum v Levoči prejavilo záujem o správu celého objektu v októbri tohto roku.  „Myslíme si, že najvýhodnejšie je spravovanie budovy jedným správcom, a keďže máme naďalej záujem o prezentáciu múzea na prvom a druhom podlaží, máme záujem využívať aj priestory prízemia,“povedala riaditeľka Dáša Uharčeková Pavúková.

Mestské zastupiteľstvo schválilo prenájom budovy radnice múzeu na zasadnutí 30. novembra 2023 za 1 EURO ročne. Režijné náklady na jej správu ponesie múzeum. „SNM-Spišské múzeum v Levoči má záujem využívať priestory prízemia radnice ako hlavný komunikačný priestor s návštevníkmi. Slúžiť by mal ako miesto prvého kontaktu s návštevníkmi múzea – radnice a ďalších expozícií a výstavných siení múzea,“ pokračuje Dáša Uharčeková Pavúková. Na prízemí by sa po novom mali predávať vstupenky, vzniknúť by tu malo centrum pre lektorskú službu. V zriadenom infocentre bude predajňa propagačného materiálu a publikácií. V múzejnej kaviarni by sa návštevníci mohli občerstviť. „Ostatné priestory budú využité na prezentácie a výstavné miesta – inštalácie príležitostných výstavných projektov, ktoré sa budú prioritne venovať  udalostiam a osobnostiam z dejín Levoče. Samozrejme sa ráta so zachovaním možností pre reprezentačné účely a prijatia Mesta Levoča,“ dodáva Dáša Uharčeková Pavúková. Múzeum plánuje využívať aj zrekonštruovanú časť suterénu – pivnice, z ktorých by mohli vzniknúť priestory na výstavné účely. Do výstavných plánov by chceli zahrnúť aj priestor v prízemí veže.