Aktuality

Mesto oslávilo 30. výročie zápisu lokality Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO

IMG_4867

Levoča je členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) už 30 rokov. Organizácia vznikla v roku 1945 a Československo vtedy patrilo k jej zakladajúcim členom. Tento rok si pripomíname 30. výročie zápisu lokality Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Toto významné výročie sme si včera 30. novembra 2023 o 18.00 hod. pripomenuli koncertom v Bazilike sv. Jakuba a uvedením do života novej nulovej bankovky.

Na koncerte pri príležitosti 30. výročia zaradenia mesta Levoča do UNESCO vystúpili organisti Miroslav Kopnický a Marek Vrábeľ, detský spevácky zbor Labuť pod vedením učiteľa levočskej Základnej umeleckej školy Milana Polláka a spevácky zbor Chorus Minor, ktorý vedie Mária Kamenická. Koncert si okrem zástupcov mesta, verejnosti aj ďalších pozvaných hostí pozrela aj Ľubica Erdelská, generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO.

Lokalita „Spišský hrad a pamiatky okolia“ bola zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO 6. – 11. decembra 1993 na 17. zasadnutí Výboru svetového dedičstva v kolumbijskej Cartagene. Rozšírenie lokality o Levoču a schválenie nového názvu rozšírenej lokality SD „Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia“ sa uskutočnilo 18. júna 2009 na 33. zasadnutí Výboru svetového dedičstva v španielskej Seville.

Minister kultúry Daniel Krajcer 12. novembra 2010 slávnostne odovzdal primátorovi Levoče Miroslavovi Vilkovskému certifikát potvrdzujúci zápis historického centra Levoče do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Galéria