Aktuality

Levoču navštívila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová

IMG_5908

Levoča 7. februára – Primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský prijal prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú počas jej regionálneho pracovného výjazdu na Spiši. Na programe návštevy bola prehliadka Baziliky sv. Jakuba či diskusia s vybranými hosťami v obradnej sieni budovy historickej radnice. Primátor sa s prezidentkou stretol aj za zatvorenými dverami. Zhovárali sa o ochrane pamiatkového fondu či transformáci miestnej nemocnice.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová pricestovala do mesta v podvečerných hodinách, kde ju privítal primátor Miroslav Vilkovský. Po krátkom stretnutí s médiami sa presunuli do Baziliky sv. Jakuba. Prehliadkou ju sprevádzal dekan Rímskokatolíckej cirkvi v Levoči Mons. Peter Majcher.

Na stretnutie a krátke fotografovanie s prezidentkou pred bazilikou čakali desiatky Levočanov, medzi ktorými boli napríklad aj študenti Gymnázia sv. Františka z Assisi a deti z Materskej školy na ulici Gustáva Hermanna.

Primátor mesta rokoval s prezidentkou v samostatnej miestnosti historickej radnice. “S pani sprezidentkou sme diskutovali v miestnosti, z ktorej úradoval richtár nášho mesta spolu s notárom. Diskutovali  sme o štyroch témach, o ochrane pamiatkového fondu, ktorý je v Levoči skutočne bohatý. Zhovárali sme sa aj o dopadoch energetickej krízy na samosprávy. Ďalšou témou bola transformácia miestnej nemocnice, kategorizácia nemocničnej siete a zaradenie nemocnice do 1. úrovne. Pani prezidentka mala skutočne dostatok informácií o spišských nemocniciach, ktoré sú v prevažnej miere v súkromnom vlastníctve, sú teda obchodnými spoločnosťami. Živo ju zaujímalo fungovanie týchto zariadení. V rámci rozhovoru o bežných starostiach, ktoré ľudí v regióne trápia sme sa dostali aj k téme zamestnanosti,” priblížil primátor mesta Miroslav Vilkovský.

Program pokračoval zápisom do pamätnej knihy mesta a odovzdávaním daru v podobe obrazu známeho levočského výtvarníka Ľubomíra Repaského.

Na diskusiu do Levoče na pozvanie Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky pricestovalo 52 hostí. Išlo o zástupcov vedenia mesta Levoča,  okolitých miest a obcí.  Riaditeľov škôl, zariadení sociálnych služieb, terénnych sociálnych pracovníkov či zástupcov neziskového sektora z okresov Levoča, Kežmarok a Spišská Nová Ves.“Regionálny výjazd na Spiši som odštartovala v tomto krásnom historickom regióne. Moje prvé kroky viedli samozrejme do Baziliky sv. Jakuba, opätovne si pozrieť oltár Majstra Pavla, potom som mala rokovanie s pánom primátorom, po ktorom nasledovalo stretnutie s osobnosťami regiónu. Boli tu zástupcovia z rôznych oblastí, široká vzorka ľudí zo zdravotníctva, školstva, sociálnych služieb, cirkvi. Stretla som odhodlaných a kompetentných ľudí, ktorí robia skvelé veci v oblasti, v ktorej pôsobia, niekedy napriek ťažkým podmienkam. Presne tieto stretnutia sú potvrdenia toho, že Slovensko má nádej byť lepšou krajinou, práve kvôli tomu, že má skvelých ľudí. Nie všetky oblasti na Slovensku fungujú ideálne, v mnohých oblastiach treba zabrať, ale myslím, že šanca byť lepšou krajinou je práve založená na takýchto ľuďoch, ktorých som dnes stretla,” hovorí prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Galéria