Aktuality

LEVOČSKÍ VÝTVARNÍCI UŽ 20. KRÁT REPREZETNOVALI MESTO I REGIÓN NA MEDZINÁRODNOM KULTÚRNOM FESTIVALE MLÁDEŽE V TALIANSKU

1L9A3728

Výsledky práce detí z dvojtýždňového turnusu si verejnosť pozrela na výstave Spomienky na Taliansko, ktorej vernisáž sa konala včera, 4. októbra 2023 v Mestskom divadle v Levoči.

Ide o kolektívnu výstavu diel žiakov Zuš Levoča z Medzinárodného kultúrneho festivalu mládeže, ktorý sa uskutočnil v lete v talianskom meste Berceto. Festival sa koná každý rok od júna do septembra v dvojtýždňových turnusoch a je zameraný na talentované deti a mládež z celého sveta. Počas svojej existencie sa festival vyprofiloval na jeden z najznámejších v Taliansku nielen počtom účastníkov, ale predovšetkým svojím poslaním, ktoré sa mu vo veľkej miere darí napĺňať. Sú to predovšetkým umelecké aktivity s dôrazom na národné tradície, nové edukačné formy, multikultúru a ekológiu, toleranciu medzi národmi a spolupatričnosť.

Festivalu sa počas 20 ročníkov zúčastnilo takmer 600 žiakov Základnej umeleckej školy v Levoči. Každý ročník festivalu je tematicky aj technologicky odlišný pri spracovaní tém. Tohto roku 26 žiakov výtvarného odboru vytvorilo monumentálnu bannerovú maľbu o rozmere 180 x 300 cm technikou akrylu na tému „Svetový mier“. Ďalšou výtvarnou aktivitou bol maliarsky plenér, na ktorom žiaci pod odborným vedením vytvorili 26 obrazov o rozmere 90 x 70 cm technikou akrylu na tému „Svetový mier“.

Skoro dvojtýždňové úspešné účinkovanie mladých levočských talentov bolo zavŕšené Slovenským dňom v spojení s vernisážou bannera a obrazov, podporené prezentáciou gastronómie regiónu Spiš, na ktorej sa zúčastnil zástupca primátora mesta Levoča Pavol Papcun, riaditeľ festivalu Carlo Devoti, rektor seminára Don Stefano Maria Rosati, riaditeľka kultúry Enrica Zoppi, ako aj ďalší predstavitelia spoločenského a kultúrneho života mesta Berceto.

Galéria