Aktuality

Levoča hostila zástupcov z portugalskej Fatimy

IMG_6428

V sobotu 7. októbra 2023 sa vedenie mesta Levoča stretlo na oficiálnom rokovaní so zástupcami portugalského pútnického mesta Ourém, súčasťou ktorého je i známe pútnické mesto Fatima. Diskutovali najmä o možnostiach vzájomnej spolupráce v rozvoji pútnického turizmu. „Mesto Levoča schválilo novú koncepciu cestovného ruchu, ktorej súčasťou je rozvoj pútnického turizmu. Máme záujem spolupracovať v tejto oblasti s mestom Fatima a Ourém. Verím, že vzájomné návštevy pomôžu spolupráci medzi mestami,“povedal na stretnutí primátor mesta Levoča Miroslav Vilkovský.

Mestá spolupracovali aj v nedávnej minulosti, v roku 2019 reprezentoval Levoču FS Levočan na Medzinárodnom folklórnom festivale vo Fatime. Počas tohtoročnej Tajomnej Levoče u nás vystúpil Folklórny súbor Casa do Povo z Fatimy, ktorý zanechal u divákov hlboký kultúrny zážitok. Delegácia si cez víkend v Levoči prezrela Baziliku sv. Jakuba aj Baziliku Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore, ktorú tento rok počas Levočskej púte navštívilo približne pol milióna pútnikov. Večer si vychutnali výhľad z veže Baziliky sv. Jakuba. Zástupcov z Fatimy zaujímala návšteva pápeža Jána Pavla II. v roku 1995. Slávnostnej sv. omše, ktorú vtedy celebroval, sa zúčastnilo viac ako 650 tisíc ľudí.

Pútnické miesto v portugalskej Fatime je jedno z najznámejších katolíckych pútnických miest na svete. Ročne ju navštívi až 8 miliónov pútnikov. „Naše mesto sa snaží neustále vytvárať dobré podmienky pre podnikateľov a zároveň prezentovať a propagovať Fatimu a nadväzovať vzťahy s ďalšími 6 mestami s Mariánskymi svätyňami Európy. Levoča by sa mohla v budúcnosti stať súčasťou zoskupenia Mariánskych svätýň Európy. Budeme o tom diskutovať,“ povedal primátor mesta Ourém Luís Miguel Albuquerque. Ďalšími členmi portugalskej delegácie boli Luís Serras de Sousa, zástupca primátora a starosta jednej z 13 municipalít, ktoré spadajú pod mesto Ourém, a Fernando Paquim, vedúci oddelenia turizmu.

Galéria