Aktuality

LEVOČA A LEVOČSKÉ VRCHY OPÄŤ HOSTILI STOVKY CYKLISTOV ŠKODA MTB MARATÓNU

IMG_0908

V sobotu, 15. júla 2023, v Levoči štartoval 8. ročník ŠKODA MTB MARATÓNU LEVOČSKÉ VRCHY, ktorý tento rok niesol podtitul Preteky pod dohľadom Majstra. Levoča je jednou zo 6 zastávok cyklopodujatia ŠKODA BIKE OPEN TOUR (10. ročník) a tento rok si svoje sily a výdrž prišlo na trate zmerať stovky profesionálnych aj amatérskych dospelých, i detských cyklistov.

Okrem ŠBOT série sú preteky aj súčasťou Slovenského pohára so samostatnými kategóriami pre cyklistov s licenciou.

Niektorých pretekárov na starostlivo pripravených tratiach Levočských vrchov zaskočili horúčavy i náročnosť terénu. Dospelí cyklisti sa pobili o víťazstvo na troch rôzne dlhých tratiach: krátka trať – 24 km, stredná – 48 km a dlhá (maratón) – 72 km. Na všetkých tratiach boli kategórie rozdelené podľa veku a pohlavia a na strednej trati súťažili pretekári okrem horských bicyklov aj na e-bike-och a graveloch.

Deti, ktoré súťažili bez doprovodu rodiča, sa predstavili na dvoch tratiach rôznej dĺžky. Mladšie deti od 5 do 9 rokov absolvovali 6 okruhov okolo Námestia Majstra Pavla v dĺžke približne 4 km. Staršie deti od 9 do 14 rokov prešli 6 km, teda 8 okruhov.

Extra disciplínou bola Family kategória. V nej pretekalo 100 dvojíc rodič a dieťa na 10 km trati, ktorá už viedla nielen námestím, ale aj v teréne. Hodnotilo sa opäť v 2 kategóriách, posudzoval sa vek dieťaťa.

Organizátori pretekov, CYKLO SPIŠ a Mesto Levoča,  sa už dlhodobo snažia minimalizovať dopad usporadúvania takejto veľkej akcie na životné prostredie. Aj preto sa tento rok jedlo pre pretekárov podávalo v reštaurácii na klasických porcelánových tanieroch a káva v šálkach, ktoré si pretekári mohli zakúpiť za symbolické 1 euro alebo ich po použití vrátili do kaviarne.

V cene štartovného získali pretekári zážitkový suvenír, teda voľný vstup do Veže Baziliky sv. Jakuba, do Múzea špeciálneho školstva v Levoči, do obnovených priestorov radnice aj do Domu Majstra Pavla.

Galéria