Aktuality

Káčer na bicykli 2023 v Levoči

plagat KNB

Správca Nadácie ta3 Peter Káčer bude toto leto už desiatykrát bicyklovať v mene pomoci tým, ktorí potrebujú financie na drahú liečbu, rehabilitácie, či zdravotné a kompenzačné pomôcky. Charitatívne podujatie Káčer na bicykli zavŕši v tomto roku svoju prvú dekádu existencie – vďaka predchádzajúcim ročníkom získali desiatky rodín aj jednotlivcov podporu, ktorá aspoň čiastočne dokázala zmeniť ich životy k lepšiemu.

Myšlienka bicyklovať pre deti a dospelých so zdravotným hendikepom, prípadne aj pre ľudí v sociálnej núdzi, vznikla v roku 2013. Na začiatku bol nápad správcu Nadácie ta3 Petra Káčera, ktorý má od narodenia detskú mozgovú obrnu, ktorým chcel dokázať, že aj ľudia so špeciálnymi potrebami toho veľa zvládnu a zároveň upriamiť pozornosť na výkony športovcov s hendikepom.

10. ročník charitatívneho podujatia Káčer na bicykli bude tento rok štartovať v Levoči, na druhý deň zo Spišskej Novej Vsi, potom sa presunie do Tornale, odtiaľ do Hnúšte, piaty deň bude vo Zvolene, predposledná etapa pôjde z Ružomberka a finále podujatia bude v Trenčíne.

Trasa v Levoči, 30. júla 2023, štartuje na Žabej ceste smerom na Levočskú dolinu, Torysky, Vyšné Repaše,  Krúžok, Úložu, Mariánsku horu (cez Kúty) do cieľa v Levoči v severnom parku. Podujatie je prístupné širokej verejnosti, cyklisti sa môžu pridať k peletónu nielen na jednotlivých štartoch, ale aj pozdĺž trasy.

V každom meste, odkiaľ so svojím sprievodom štartuje, zároveň odovzdáva šek pre rodinu, jednotlivca, alebo organizáciu, ktorých vyberá samospráva. Šek v hodnote 1000 eur odovzdá Peter Káčer spolu s vedením mesta Levoča vybranej rodine ešte pred štartom na Žabej ceste po 10.00 hod. Okrem toho Nadácia ta3 daruje nové bicykle deťom z Detského domova vo Spišských Vlachoch.

Špecifikom, na ktorom si Nadácia ta3 zakladá, je, že kladie veľký dôraz na potrebu pomoci dospelým žiadateľom, lebo prax ukázala, že drvivá väčšina organizácií podobného zamerania má cieľovú skupinu prijímateľov pomoci iba deti, prípadne mladých ľudí. Ako však hovorí aj Peter Káčer – z osobnej celoživotnej skúsenosti: s dovŕšením dospelosti sa nestane zázrak a zdravotné problémy nezmiznú, naopak, často sa ešte násobia…

Aj keď primárne ide o získavanie prostriedkov na pomoc pre ľudí s fyzickým, mentálnym či kombinovaným postihnutím, podujatie má aj spoločenský a športový rozmer. Je otvorené pre širokú verejnosť – ku Káčerovi na bicykli sa môže pridať každý, kto zvládne rekreačným tempom prejsť niekoľko kilometrov a chce svojou účasťou podporiť myšlienku charity a solidarity. Finančné prostriedky na pomoc tým, ktorých každoročne vyberá Nadácia ta3 spomedzi svojich žiadateľov, sú získavané zo sponzorských príspevkoch zo strany partnerov podujatia, ale najmä z jedno-eurových SMS zaslaných na číslo 832. Každé jedno euro, zaslané od ktoréhokoľvek mobilného operátora (službu podporujú všetci operátori na Slovensku) ide v plnej výške na pomoc tým, pre ktorých Peter Káčer a jeho sprievod bicyklujú.

Samozrejme, ak chce niekto prispieť vyššou sumou, môže posielať SMS opakovane, alebo využiť účet Nadácie ta3. Prípadne je príležitosť stať sa pravidelným prispievateľom Nadácie ta3 – vtedy stačí na číslo 832 poslať text ANO. Jednotlivec takto každý mesiac automaticky prispeje 1 eurom ľuďom, ktorým Nadácia ta3 pomáha. Každé jedno euro je nádejou na nový vozík, podporou bezbariérovej úpravy bytu, či šancou na inak často nedostupnú rehabilitáciu. Príbehy tých, ktorým Káčer na bicykli tento rok pomáha, budú vo vysielaní Televízie ta3, na webovej stránke Nadácie ta3, na jej sociálnych sieťach a na youtube.

„Vždy, keď bicyklujem, každý jeden deň, myslím na tých, ktorým v Nadácii ta3 pomáhame – nielen počas Káčera na bicykli, ale po celý rok. A zároveň aj našich partnerov a podporovateľov. Uvedomujem si, že ja síce bicyklujem, ale bez nich by to nešlo. Bez ich priazne, ochoty a štedrosti. Mnohí z nich stoja pri Nadácii ta3 od začiatku, iní pribudli časom, niektorí iba začínajú podporovať Nadáciu ta3. Vážim si, že napriek komplikovanej dobe, v akej žijeme, napriek problémom, ktoré sa nikomu nevyhýbajú, idú do toho s nami. Ďakujem im v mene tých, ktorým takto spoločne pomáhame. Lebo treba…“ hovorí správca Nadácie ta3 Peter Káčer.

Ako vznikol „Káčer na bicykli“?

Peter Káčer sa pred desiatimi rokmi rozhodol na svojom špeciálnom trojkolesovom bicykli prejsť za týždeň z Bratislavy do Košíc. Aby nešiel len pre športový výkon, pripojila Nadácia ta3 k tejto jeho osobnej výzve posolstvo pomoci – každý jeden deň bicyklovania spojiť s podporou konkrétneho príbehu niekoho, kto sa s dôverou obrátil so svojou žiadosťou na Nadáciu ta3. Podujatie bolo preto spojené so zbierkou na pomoc ľuďom, vybraným do projektu.

Pred desiatimi rokmi Peter Káčer skutočne dokázal na špeciálnom bicykli prejsť za sedem dní z Bratislavy do Košíc a zároveň vyzbierať dosť peňazí na financovanie žiadostí ľudí v núdzi. Tento model, spájajúci výkon hendikepovaného športovca a solidaritu verejnosti, sa natoľko osvedčil, že z Káčera na bicykli vzniklo tradičné podujatie a z Petra Káčera urobilo verejne známu osobnosť. Za svoju angažovanosť získal viacero prestížnych ocenení, okrem iného aj Krištáľové krídlo za filantropiu. Popri charite na troch kolesách dosiahol aj viacero osobných športových úspechov: napríklad vyšliapal z tatranských osád až na Sliezsky dom, alebo zvládol výstup zo Šumiaca na Kráľovu hoľu. Jeho každoročné charitatívne bicyklovanie, ktoré neprerušil ani počas dvoch kritických rokov pandémie, je plné rôznych väčších či menších rekordov, osobných aj verejných úspechov, ale najmä odhodlania a vôle pomáhať. K neopakovateľnej atmosfére každého jedného dňa podujatia Káčer na bicykli (tých dní bolo doteraz v súčte vyše 60, čo sú – obrazne vzaté – viac ako dva mesiace bicyklovania v mene pomoci iným) patria najmä stretnutia s podporovateľmi, väčšinou amatérskymi cyklistami, ale aj športovými klubmi, predstaviteľmi samospráv a s divákmi, ktorí prichádzajú na štart podujatia, prípadne lemujú trasu.