Aktuality

BALKÓN RADNICE A KOŠICKÚ BRÁNU SME VYSVIETILI NA MODRO

IMG_20230401_210328~2

Organizácia spojených národov vyhlásila 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Po celom svete sa dnes koná veľa osvetových projektov, ktoré majú zvýšiť povedomie o autizme a pomôcť začleniť sa ľuďom s poruchami autistického spektra do spoločnosti. Podľa štatistík žije na svete 70 miliónov ľudí s autizmom, na Slovensku ide približne o dve percentá obyvateľov, pričom chlapcov postihuje toto ochorenie štyrikrát častejšie ako dievčatá. Odborníci dokážu ochorenie diagnostikovať už v rannom detstve.

„OZ Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom Levoča už tradične organizuje podujatia k 2. aprílu – Svetovému dňu povedomia o autizme. V tomto roku sme pozvali širokú verejnosť do kina na filmovú rozprávku Yuku a himalájsky kvet. Premietania sa zúčastnili aj deti a dospelí s autizmom so svojimi rodinami. Zároveň sa pripájame k celosvetovej iniciatíve Light it up blue. Na modro sme rozsvietili  balkón mestskej radnice a Košickú bránu,“ uviedla Janka Dolanská, riaditeľka Knižnice Jána Henkela v Levoči a členka OZ SPOSA LEVOČA.

Do aprílovej Limky sme tiež pri tejto príležitosti pripravili rozhovor s Janou Repaskou z Terapeutického ihriska Janka, kde pomáhajú a pracujú s deťmi s autizmom a ich rodinami.

Modrá farba je farbou komunikácie a stala sa nástrojom, ako upozorniť na problémy súvisiace s autizmom, keďže ľudia s poruchami autistického spektra sú v tejto oblasti často znevýhodnení.

Buďme voči ľuďom s autizmom a ich rodinám solidárni nielen dnes, ale po celý rok!

Galéria