Aktuality

17. ROČNÍK DŇA ĽUDOVÍTA ŠTÚRA

IMG_6789

V októbri si pripomíname deň narodenia najvýznamnejšeho predstaviteľa slovenského národného života a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia 19. storočia – Ľudovíta Štúra. Podujatie tradične zorganizoval MO Matice slovenskej v Levoči pri soche Ľudovíta Štúra, kde ho desiatkam účastníkov predstavil predseda MO MS v Levoči Miroslav Brincko. „V decembri v roku 1843 ho odvolali z postu námestníka profesora Palkoviča. Na protest proti jeho odvolaniu v marci 1844 odišlo z lýcea 22 študentov, z ktorých 13 prišli študovať do Levoče. V roku 2021 sme týmto trinástim otvorili na Námestí Majstra Pavla Pamätnú izbu. Pri odchode do Bratislavy zložil Janko Matúška text piesne Nad Tatrou sa blýska, ktorá mala pôvodný názov Prešporskí slováci budôci Levočané, ktorú spievali na nápev piesne Kopala studienku , ktorá je dnes Slovenskou hymnou,“ povedal Miroslav Brincko.

Primátor mesta Levoča označil vo svojom príhovore Ľudovíta Štúra za filozofa, historika, jazykovedca, spisovateľa, básnika, pedagóga, publicistu, vydavateľa – aby sa stal prvým slovenským politikom v pravom zmysle slova. „V zložitej dobe dokázal pre národnú myšlienku nadchnúť ľudí. Dať im perspektívu, ktorú potom reálnym obsahom napĺňali jeho žiaci a pokračovatelia. Bez Štúra, bez jeho zakladateľského diela, si preto naše dejiny ani našu prítomnosť nevieme predstaviť. Myslím si, že toto je veľký odkaz Ľudovíta Štúra pre Slovensko v ktoromkoľvek čase,“ dodal na záver.

Na podujatí vystúpili študentky a študenti Stredná odborná škola pedagogická, Bottova 15A, Levoča pod vedením pedagogičky Boženy Švábovej a dievčenský spevácky súbor Iuventus paedagogica.

 

Galéria