Aktuality

Nemocnice AGEL Spišského klastra sú pripravené pomôcť ukrajinským zdravotníkom

Nemocnica AGEL Levoča

Nemocnice AGEL Spišského klastra sú pripravené pomôcť ukrajinským zdravotníkom
V spolupráci s mestami Levoča, Kežmarok a Krompachy by poskytli zamestnanie, ubytovanie aj stravu

Šokujúca vojna na Ukrajine znamená tisíce otáznikov ohľadne  ďalšej budúcnosti, práce i samotnej existencie aj pre ukrajinských zamestnancov v nemocniciach siete AGEL najmä na východe Slovenska, ich príbuzných, ale aj ďalších ukrajinských zdravotníkov, ktorí sa rozhodnú krajinu opustiť. Vedenie AGELu, ako aj Nemocnice AGEL Levoča, Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Nemocnice AGEL Krompachy deklarovalo, že sú v spolupráci s mestami pripravení okamžite pomôcť. A to tak zamestnancom, ich príbuzným, ako aj ďalším ukrajinským zdravotníkom.

,,Pre nás je to veľmi smutná správa, sme na strane Ukrajiny, bezprostredne sa nás to týka, v troch nemocniciach spišského klastra máme spolu 21 zamestnancov. (kežmarská nemocnica 8, levočská 4 a krompašská 9 zamestnancov). Sme zhrození z toho, čo si dovolili ruskí agresori na Ukrajine, prejavujeme absolútnu podporu nielen Ukrajincom, ale aj našim zamestnancom. Sme pripravení, po konzultácii s primátormi Levoče, Kežmarku a Krompách sme pripravení konkrétne pomôcť rodinným príslušníkom našich zamestnancov a pokiaľ by mali záujem zdravotníci z Ukrajiny, sme pripravení sa o nich postarať, zamestnať ich, ubytovať, poskytnúť im stravu, to čo bude potrebné urobiť, uviedol riaditeľ nemocníc spišského klastra Ing. František Lešundák. Nemocnice sú samozrejme pripravené poskytnúť príchodiacim z Ukrajiny aj lekársku starostlivosť v plnom rozsahu.

Viktor Halás, detský lekár Nemocnica AGEL Levoča, pochádza zo západu z Mukačeva: ,, Bola to veľmi tragická správa, včera ráno nás zobudili viacerí naši kamaráti, rodina, ktorá je z toho veľmi zúfalá. Situácia je katastrofická, keď pozeráme  na tie správy a videa, je to obrovská katastrofa, že v 21. storočí sa takéto deje v Európe, nie je to mimo nás, je to blízko pri slovenských hraniciach. Ide o ľudí, ľudské životy, ktorí nič neurobili. Nevieme, čo bude zajtra, o týždeň, situácia je ťažká. Som v kontakte s príbuznými, mám bratranca a sesternicu v Kyjeve, ktorí nespali už dve noci, normálne tam búchajú bomby, videli aj útočníkov.“

Aktuálny stav dokresľuje aj fakt, že lekárka psychiatrického oddelenia z Nemocnice AGEL Levoče uviazla s manželom, lekárom, ktorý pracuje v Prešove a aj s dieťaťom na hranici a nevedia sa dostať späť, domov, na Slovensko. ,,V prípade potreby sme pripravení pre nich vyštartovať na hranicu,“ uviedol riaditeľ Nemocnice AGEL Levoča František Lešundák.  Ubytovanie pre zdravotníkov, ktorí by prišli z Ukrajiny by bolo zabezpečené v Krompachoch v ubytovni, podobne je to v Kežmarku a v Levoči je prázdna momentálne poliklinika, prípadne je možné využiť aj športovú halu.

A čo hovoria ukrajinskí kolegovia na nezištnú pomoc zo strany Slovenska a svojho zamestnávateľa? ,,Pracujem tu už rok a poznám Slovákov ako veľmi múdrych, ochotných, dobrých a úctivých ľudí. Som veľmi príjemne prekvapený, že všetci podporujú Ukrajinu a sú pripravení na pomoc nielen nám zamestnancom, ale aj všetkým  Ukrajincom. Je to veľmi milé, dúfame, že sa situácia upraví a všetko bude ok.  Som veľmi hrdý, že  som Ukrajinec a budem do konca života,“ dodal V. Halás.


Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Prílohy na stiahnutie