Aktuality

ElEj v máji nekosí

elej

Vďaka minuloročnej výbornej spolupráci s Vami, eLEj jednotlivcami, rodinami, školami, škôlkami, občianskymi združeniami, firmami a organizáciami, bude rok 2022 už .ročníkom „eLEj v máji nekosí“. Aj naše mesto sa tak stáva súčasťou globálnej iniciatívy „Máj bez kosenia” (NoMowMay), s cieľom poskytnúť na začiatku sezóny potravinové zdroje včelám a ďalším opeľovačom, ktoré sa v tomto období objavujú, najmä v mestských lokalitách, keď je k dispozícii málo kvetinových zdrojov.

Táto iniciatíva je príležitosťou urobiť pre svet niečo dobré tu a teraz. Svet to potrebuje, aj my to potrebujeme. Na rozdiel od rozmanitosti názorov na vysievané lúky a záhony, alebo chov včiel v mestách, štyri májové týždne bez kosačky sú win-win, výhra na oboch stranách.

‘eLEj v máji nekosí’ od nás nežiada veľa. V skutočnosti žiada, aby sme neurobili vôbec nič:-). Stačí zamknúť kosačku 1. mája do kôlne, (tohto roku možno aj iba ešte ju nevybrať:-) a nechať divé kvety kvitnúť a trávu rásť, čo zaistí potravu pre prebúdzajúce sa opeľovače. A ešte niečo! Urobiť fotku trávnika/trávnikov, ktoré ste pripravení počas mája ‘22 nechať podrásť, vykvitnúť a poskytnúť tým potravu čmeliakom, včelám a ich blízkym i vzdialeným hmyzím príbuzným.

Iniciatívou ‘eLEj v máji nekosí’ sa Levoča pripojí k svetovým metropolám ako sú Viedeň, Londýn, New York, Paríž, ale aj mnohým mestám na Slovensku, Zvolenu, Trnave, Bratislave, Košiciam, Malackám a ďalším.

Je to aktivita komunitná, nepolitická, environmentálna a dobrovoľná. Vítaní ste všetci, tí, ktorým vďačíme za to, že sa ju vlani podarilo rozbehnúť, i tí, ktorí o nej počujete úplne po prvý raz.

A, samozrejme, tiež ako minulý rok, trávnik, ktorému dáte na konci mája najviac hlasov, teda presnejšie jeho majiteľ, vyhráva symbolickú fľašu fakt skvelého medu!!