Aktuality

Desiaty október poznáme aj ako Svetový deň duševného zdravia

1. psychologičky NLE

Nemocnica AGEL Levoča prevádzkuje od marca tohto roku ambulanciu klinickej psychológie. Tím psychologičiek levočskej nemocnice si symbolicky pripomína Svetový deň duševného zdravia, opisujú, s čím sa v praxi najčastejšie stretávajú. Psychologičky Mgr. Monika Hasajová, Mgr. Zuzana Bizubová, Mgr. Elena Tokárová, Mgr. Terézia Gumuláková, Mgr. Michaela Ľubocká a Mgr. Jana Troppová približujú prácu psychológa.

Ambulancia klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levoča bola spustená do prevádzky v marci tohto roku. Jej hlavným prínosom je rozšírenie pôsobnosti odboru a ponúkaných odborných služieb a poskytovaných výkonov aj v odbore psychológie. Výhodou tejto ambulancie je aj to, že pacienti, ktorí začali individuálnu psychoterapiu počas hospitalizácie na psychiatrickom oddelení, môžu vo svojej liečbe plynule pokračovať v ambulancii s tým istým psychológom. Ambulancia sa nachádza  v priestoroch interného oddelenia a okrem stredy ordinuje počas pracovných dní od 7.00 do 15.00 hod. Telefonický kontakt je +421 904 322 605.

Aké sú najčastejšie duševné poruchy, s ktorými sa stretávate?
Medzi najčastejšie duševné stavy, ktoré evidujeme v našej ambulancii klinickej psychológie patria problémy spojené s úzkostným prežívaním. Príčin vzniku týchto stavov je veľké množstvo a u každého jedinca môžu byť podnetnom rôzne životné udalosti. V súčasnej dobe by sme za spúšťače psychických problémov mohli označiť vysoké nároky spoločnosti, stres, uponáhľaný životný štýl, strach z budúcnosti, existenčné problémy, súčasná pandemická a spoločenská situácia, sociálne siete, presýtenosť stresujúco podávaných informácií či partnerské vzťahy.

Kedy je dobré vyhľadať pomoc ambulancie klinickej psychológie?
Záujemcovia sa k nám často hlásia sami, ak na sebe spozorujú, že čosi nie je v poriadku. V prvom rade je potrebné povedať, že poprosiť nás o pomoc a radu nie je hanba ani zlyhanie. Každý pacient psychologickej ambulancie musí byť k liečbe motivovaný, to znamená, že sa sám rozhodne kontaktovať nás. Niekedy nás oslovia aj blízke osoby pacientov, ktorým poskytneme konzultáciu. Sú rôzne symptómy a ukazovatele, na základe ktorých vieme, ako postupovať.

Ako vyhľadať pomoc? Na koho sa obrátiť?
V našej ambulancii často poskytujeme poradenstvo a konzultácie. Ktokoľvek sa nám môže počas ordinačných hodín ozvať a telefonicky si dohodnúť osobné stretnutie na konkrétny čas, aby sme sa vo vyhradený čas mohli plne venovať konkrétnemu človeku a jeho problému. Terapeutické sedenie trvá spravila jednu hodinu. Výhodou je, že naša ambulancia poskytuje záujemcom možnosť konzultácie bez výmenného lístka od lekára a prihlásiť sa môžu kedykoľvek priamo k nám. Niekedy nás kontaktujú pacienti aj na podnet všeobecného lekára alebo špecialistu, najčastejšie psychiatria.

Ako vyzerá návšteva ambulancie klinickej psychológie?
Návštevy našej ambulancie sa skutočne netreba obávať. Vždy sa snažíme apelovať na to, že starostlivosť o duševné zdravie by sme nemali zanedbávať. Návšteva našej ambulancie spočíva v úvodnom rozhovore, v ktorom zistíme ďalší postup vyšetrenia alebo terapie. Pri psychodiagnostickom vyšetrení používame špeciálne psychologické testy, na základe ktorých prácne vyhodnocujeme odborné stanovisko. Nie všetci pacienti však absolvujú sedenie s použitím psychologických testov. V prípade, že pacient potrebuje terapiu, sedenie je realizované formou  opakovaného rozhovoru.

Čo robiť v prípade, že môj blízky potrebuje pomoc, ale odmieta ju?
Práca s nemotivovaným pacientom je náročná a takíto pacienti k nám často prichádzajú iba na podnet inštitúcií. Závažným prípadom sa venujú psychiatri. Akútna hospitalizácia vyžaduje odporúčanie lekára alebo priamy transport záchrannou službou. Časté kritérium pre posúdenie závažnosti prípadov je to, či je ohrozený život pacienta,alebo niekoho iného. V prípade, že príbuzný pomoc odmieta a netýkajú sa ho vyššie uvedené skutočnosti, môžeme poskytnúť poradenstvo aj blízkej osobe.

Ako si môžeme ustrážiť psychické zdravie?
Každý z nás je individuálna osobnosť, a pre každého znamená psychohygiena niečo iné. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že je dôležité žiť v prítomnosti, socializovať sa s blízkymi osobami a rodinou, dopriať si oddych a mať súcit so sebou aj s ostatnými. Nezabúdajme byť empatickí, pretože nikdy nevieme, akým problémom musia iní čeliť.

 Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Galéria