Aktuality

Darovanie krvi môžeme nazvať aj peelingom kostnej drene

4. darovanie krvi LE

Darcovstvo krvi je ušľachtilá činnosť, ktorá spája všetkých tých, ktorí sú ochotní a môžu pomôcť. Nemocnica AGEL Levoča prevádzkuje transfúziologické oddelenie a možnosť darovania krvi majú darcovia každý utorok a štvrtok. V blízkej budúcnosti nemocnica plánuje aj obnovu mobilnej odberovej jednotky s odbermi v Kežmarku a Krompachoch. Málokto vie, že darcovstvo má zo zdravotného hľadiska benefity aj pre samotného darcu. Aké?

Krv je pre pacientov a zdravotnícke zariadenia nesmierne dôležitá. „Veľmi si vážime pomoc všetkých darcov, bez ktorých by sme nemohli fungovať. Darovanie krvi je umožnené všetkým zdravým jedincom s hmotnosťou nad 50 kg. Málokto však vie, že darovanie krvi má zo zdravotného hľadiska prospešný účinok aj pre samotného darcu. Po darovaní krvi sa krv v tele človeka prirodzene obnovuje. Môžeme to nazvať aj tak, že je to tzv. „peeling“ kostnej drene. Po darovaní sa krv v organizme prirodzene tvorí, čím sa obnovujú krvotvorné bunky, súčasne má darovanie krvi i stimulujúci  účinok na imunitu,“ hovorí o benefitoch darovania krvi pre ľudský organizmus, MUDr. Rastislav Osif, primár Transfúziologického  oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levoča.

Darcov krvi  a krvi nie je nikdy dosť. „Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, no nemocnice potrebujú krv celý rok a stále rovnako, a preto našich darcov radi privítame aj v tomto období,“ informuje MUDr. Osif. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov, ale aj všeobecne najmenší počet ľudí sa vyskytuje pri krvnej skupine AB. „Každý darca, bez ohľadu na krvnú skupinu, je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme,“ hovorí odborník s dlhoročnými skúsenosťami.

Odbery krvi sa realizujú na Transfúziologickom oddelení levočskej nemocnice každý utorok a štvrtok od 7.00 hod. Záujemcovia sa môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370. „V blízkej budúcnosti plánujeme aj obnoviť mobilnú odberovú jednotku, ktorá bude chodievať dvakrát do mesiaca na odbery do Kežmarku a dvakrát do mesiaca bude k dispozícii záujemcom v Krompachoch. Momentálne pracujeme na detailoch ohľadom spustenia prevádzky a v prípade obnovenia odberov budeme verejnosť určite včas informovať. Opäť sa veľmi tešíme na darcov z Krompách a Kežmarku, s ktorými je vynikajúca spolupráca a máme s nimi dobré skúsenosti,“ dodáva, MUDr. Rastislav Osif.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Galéria