Aktuality

Súťaž o najkrajší prvomájový post

prvomajovy bozk

ZASÚŤAŽTE SI SPOLU S NAMI!

V prvý májový deň by mala byť každá žena pobozkaná pod rozkvitnutou čerešňou …

Podľa starých zvykov by mali muži pobozkať svoju milovanú pod rozkvitnutou čerešňou. Pre tých, ktorí nevedia ako na to, ponúkame návod. Pre objatia a bozky našich prarodičov existoval návod ako ich realizovať. V Dôverníkovi lásky zo začiatku minulého storočia je ponúkaný takýto postup: „Prvou zásadou je, že máš byť vyšší ako dáma, ktorú hodláš pobozkať. Vezmi jej pravú rúčku do svojej a jemne ju pritiahni k sebe. Súčasne zdvihni ľavú ruku cez jej pravé plece a spusť ju šikmo pod jej ľavé rameno. Potom si ju priviň na hruď. Vtedy zakloní hlavu dozadu. Stačí, ak sa trochu nakloníš dopredu, pritlačíš pery na jej pery a bozk bude hotový. Nepočínaj si však pritom hlučne, akoby si naháňal zlodeja, a nevrhni sa na dámu ako vyhladnutý jastrab na prepeličku.“

Súčasná príprava na vyjadrenie náklonnosti nebýva taká dôkladná, na verejnosti je raz tolerovaná, inokedy zatracovaná. Svoje si hovoria aj vedci, ktorí spočítali bozky ako stratu času z nášho života a výskumníci opisovali rôzne druhy bozkov rôznych národov. Bozky sú letmé, vášnivé, priateľské a medzi najobľúbenejšie určite patria francúzske. Možno prvý májový deň si nájdu uplatnenie aj eskimácke obtretie si nosov, alebo zvyk Polynézanov vytrhávať si navzájom mihalnice či obočie. A rekordérom v zamilovanosti treba pripomenúť, že v bozkávaní ho vytvorili pred dvoma rokmi v Taiwane. Tri mladé páry sa dokázali nepretržite bozkávať vyše 24 hodín.

Podľa historických prameňov bozk vznikol v starom Grécku. Legendy tvrdia, že to bolo v období, keď bojovníci bývali často na dlhých výpravách a ich ženy si tak nezriedka spestrovali samotu holdovaním plodom boha vína Dionýza. Muži po návrate privoniavali k ústam svojich milovaných manželiek a mileniek, aby sa presvedčili, či moku nebolo aj navyše. Osvietený rímsky cisár Flavius Valerius Konštantín I. Veľký (275-337) už o bozku hovoril, že je to ušľachtilá záruka predbežnej manželskej zmluvy. Doslova – „Pobozkal si ma, musíš si ma vziať“.

 

Takéto vážne záruky od Vás nebojte sa, nechceme. Pripravili sme ale malú súťaž o najkrajší prvomájový post.

Pošlite nám svoju fotografiu z 1.5.2021 a vyhrajte krásnu publikáciu od Jane Austenovej – Emma z edície SME.

Postup: Na FB Mesto Levoča (@mestolevoca) nám do komentára pošlite vašu fotografiu s prvomájovou tematikou, ktorá bude bojovať v súťaži o najkrajší prvomájový post. O týždeň v piatok 7.5. 2021 vyhlásime víťaza, ktorým sa stane autor fotografie s najväčším počtom lajkov. Foťte, posielajte, zdieľajte, lajkujte a možno práve vaša fotografia vyhrá!

 

————————-

Jane Austenová – Emma – Podrobný popis knihy

Príbeh o krásnej, vzdelanej a bohatej aristokratke Emme, ktorá sa z nudy rozhodne nájsť vhodnú partiu pre chudobnú dievčinu Harriet. Na začiatku 19. storočia je totiž manželstvo so zámožným mužom jednou z mála záruk šťastnej budúcnosti. Kniha čitateľom odhaľuje svet vidieckych bálov, krásnych žien a bohatých mužov, ale aj nerovnosti spoločenských vrstiev, klebiet, intríg a prekážok v láske. Hlavná postava počas deja prichádza na to, že nie je možné ľuďmi manipulovať podľa vlastných predstáv. Prostredníctvom hľadania vhodného muža pre svoju chránenkyňu je konfrontovaná s vlastnou pýchou a prehnaným sebavedomím, ktoré jej takmer znemožnia nájsť vlastné šťastie v podobe životnej lásky Georgea Knightleyho. Aj napriek mnohým ľúbostným zvratom sa príbeh Emmy aj chudobného dievčaťa končí happy endom. Románu Emma bola venovaná aj filmová podoba – v americkej verzii stvárnila hlavnú úlohu Gwyneth Paltrow, v britskej Kate Beckinsale. Kniha má 376 strán, je v tvrdej väzbe s rozmerom: 125 x 200 mm. Jazyk: slovenský.

Galéria