Aktuality

Štrnásty jún je Svetovým dňom darcov krvi

Transfuziologické oddelenie Nemocnice AGEL Levoča pocítilo počas posledného obdobia úbytok darcov krvi. Príčinou je pandemická situácia, ktorá obmedzila možnosti mobilných odberov a zhromažďovania. Darcov krvi preto vyzýva, aby sa odberov nebáli a prišli darovať najvzácnejšiu tekutinu. Najbližšie počas kvapky krvi s názvom „Som tvoja krv, zachránim ti život“, ktorá bude určená pre „prilbovaných“ účastníkov cestnej premávky.

 

„Štrnásty jún patrí darcom krvi. Chceli by sme sa poďakovať všetkým darcom a kolegom, ktorí s nami zvládli to ťažké obdobie. Napriek tomu, že darcov bolo pre pandemickú situáciu menej, podarilo sa nám zvládnuť regulovať potrebné množstvo krvi pre pacientov našej nemocnice. Často sa nám stáva, že si darcov jednotlivých krvných skupín voláme, aby sme doplnili aktuálne potrebnú vzácnu tekutinu,“ informuje primár hematologicko-transfuziologického oddelenia MUDr. Rastislav Osif.

 

Počas pandemickej situácie počet darcov klesol. Spôsobila to najmä absencia mobilných odberov či rôznych druhov kvapiek krvi, ale taktiež strach darcov z opatrení a oslabenia organizmu. „Sme vďační aj našim kolegom z jednotlivých oddelení, ktorí nám v prípade potreby prídu krv kedykoľvek darovať. Taktiež sa tešíme z každého nového darcu a tým pravidelným sme nesmierne vďační,“ vraví primár oddelenia.

 

S prichádzajúcim uvoľňovaním jednotlivých protipandemických opatrení sa pred darovaním krvi upustilo od vypisovania čestných prehlásení. Darcovia sa u nás stále objednávajú na konkrétny čas, a to utorky, stredy a štvrtky od 07.00 hod. na telefónnom čísle 053 391 33 70. Z hľadiska harmonogramu odberov nie je potrebné, aby darcovia prichádzali skôr. „Nebojte sa prísť darovať krv, všetci darcovia sú u nás vítaní. Hoci sa niekedy samotný odber pre obraz krvi nepodarí, už len krok k tomuto činu nesmierne oceňujeme. Zároveň by sme našich stálych darcov aj prvodarcov chceli pozvať na kvapku krvi „Som tvoja krv, zachránim ti život“, ktorá sa uskutoční 22. 6. 2021. Bude so zameraním na „prilbovaných“ účastníkov cestnej premávky, a to cyklistov, motorkárov či korčuliarov. Každý darca si odnesie aj nálepku so svojou krvou skupinou, ktorú môže umiestniť na svoju prilbu, bicykel či motorku. Pre efektívnosť a plynulosť darovania bude potrebné, aby sa účastníci vopred objednali na čísle 053 391 33 70,“ dodáva primár oddelenia MUDr. Rastislav Osif.

 

 

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK

martina.pavlikova@agel.sk

+421 911 169 377

                                   

Galéria