Aktuality

Prvá polovica roku 2021 sa niesla v levočskej nemocnici v znamení boja s koronavírusom. Zvíťazí aj v boji o svoju budúcnosť?

LE FOTO

Nemocnica AGEL Levoča čelila podstatnú časť prvého polroka pandémii koronavírusu, ktorá ovplyvnila celý chod nemocnice, plánovanú operatívu, ale aj rozvojové projekty a snahu zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a prilákať nových odborníkov či absolventov škôl. V tomto problematickom období došlo k výmene aj na poste riaditeľa nemocnice. ,,Prijať tento post v tomto období bolo asi najväčšou výzvou, ale ak začnete tým najťažším, všetko ostatné už môže byť len ľahšie,“ hovorí riaditeľ Nemocnice AGEL Ing. František Lešundák. Jeho ďalšou obrovskou skúškou však bude otázka, aký charakter bude mať nemocnica po realizácii plánovanej optimalizácie, ktorú chystá Ministerstvo zdravotníctva SR.

,,Ešte pred pár mesiacmi len málokto z laikov vedel, čo je koronavírus, umelá pľúcna ventilácia, ako funguje prísna dezinfekcia a protiepidemické opatrenia. Všetko sme si museli v praxi zautomatizovať takpovediac z večera do rána, vytvorili sme nové plány reorganizácie, krízovej komunikácie, zastupiteľnosti, prijímali sme okamžité, ale veľmi ťažké rozhodnutia. A doslova, pri každom prípade platilo, že ide o život. Aj naši skúsení lekári sa stretávali s takou formou nečakaných úmrtí, že ich to hlboko zasiahlo,“ hovorí Ing. František Lešundák.

,,Najťažšie bolo obdobie, keď sme v rámci covidového oddelenia mali hraničný nedostatok personálu, zvažovalo sa aj uzatvorenie nemocnice, čo sa však, vďaka obetavosti lekárov, sestier, nezdravotníckeho personálu podarilo zvládnuť. Verím, že to už nikdy nebudeme zažívať,“ hovorí úprimne riaditeľ nemocnice. Ako hovorí, slová nedokážu úplne doceniť to, čo medicína a zdravotníci počas pandémie zvládli a dokázali, často na úkor vlastného zdravia, rodinného a osobného života. ,,Pacient a jeho život boli tým najpodstatnejším. Máme tých najobetavejších kolegov, a to je naša najväčšia devíza do budúcna.“

Aktuálne kladie nemocnica veľký dôraz aj očkovaniu proti koronavírusu a jeho propagácii medzi obyvateľmi. Od marca už očkovacie centrum podalo takmer 19 600 dávok vakcíny, zaočkovaní boli najprv seniori a najnovšie, od 23. júna nemocnica očkuje už aj deti od 12 do 15 rokov. A prostredníctvom výjazdového tímu, vďaka skvelej operatívnej spolupráci s okresným úradom a starostami, prišli zdravotníci priamo do obcí, aby dostali možnosť zaočkovať sa tí, ktorí by inak do vakcinačného centra zrejme nikdy neprišli. Je to najlepší spôsob eliminácie možnej tretej vlny pandémie do budúcna.

To, aká budúcnosť levočskej nemocnice bude, je však dnes otázne. Podľa dostupných medializovaných informácií sa má transformácia a oklieštenie lôžok i oddelení v rámci avizovanej optimalizácie zdravotníckych zariadení dotknúť aj levočskej nemocnice. Napriek tomu, že má neurologické oddelenie na európskej úrovni, že má ako jedna z mála psychiatrické oddelenie s kvalitnými odborníkmi a stúpajúci počet psychiatrických diagnóz jeho opodstatnenosť len potvrdzuje. ,,Presťahovali sme ambulancie do nových priestorov, dokončili sme nový urgentný príjem, naša fyzioterapia a rehabilitácia je jednou z vychytených. v nových zrekonštruovaných priestoroch so špičkovou technikou začalo prevádzku aj rádiodiagnostické oddelenie, ktoré prevádzkuje ultrazvukové pracovisko, röntgen, CT a mamografické pracovisko. To všetko by sme teraz mali pacientom a regiónu zobrať? Určite nie. Máme podporu samosprávy, vedenia AGELu a hlavne našich pacientov. Budeme sa snažiť, aby sme vybojovali aj budúcnosť našej nemocnice, aby zostala zachovaná v dnešnej podobe a mohli sme ďalej realizovať naše rozvojové aktivity, inovácie a investície,“ odhodlane hovorí riaditeľ nemocnice.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK
martina.pavlikova@agel.sk
+421 911 169 377