Aktuality

Levočská nemocnica je pripravená na prípadnú 3. vlnu pandémie

img-0544

Druhá vlna pandémie výrazne ovplyvnila aj menšie zdravotnícke zariadenia, medzi ktoré patrí aj Nemocnica AGEL Levoča. Počas prvej a druhej vlny sa nemocnica starala o takmer 480 covid pozitívnych pacientov. Nemocnica využila letné mesiace nielen na to, aby si ťažko skúšaní zdravotníci z prvej línie mohli z časti aj oddýchnuť a vybrať zaslúžené dovolenky, ale predovšetkým na zodpovednú prípravu na prípadnú tretiu vlnu pandémie. Ako je nemocnica na jeseň pripravená a ako opatrenia prijala zodpovedal riaditeľ levočskej nemocnice Ing. František Lešundák.

,,Tak, ako aj iní zdravotníci po celom svete, aj naši kolegovia bez ohľadu na to, či boli nasadení v prvej línii, alebo zabezpečovali chod nemocnice v rámci iných oddelení, prechádzali počas druhej vlny pandémie psychickým aj fyzickým stresom. Týkalo sa to všetkých, no najmä tých, ktorí pracovali na covid oddeleniach. V októbri minulého roka sme sa stali subjektom hospodárskej mobilizácie a naša nemocnica mala od počas trvania núdzového stavu 35 reprofilizovaných lôžok na internom oddelení a 4 lôžka umelej pľúcnej ventilácie na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Celkovo sme poskytli zdravotnú starostlivosť 427 covid pozitívnym pacientom na internom covid oddelení a 50 pacientom na oddelení OAIM,“ hovorí Ing. Lešundák.

V rámci leta nemocnica realizovala nemocnica celý rad opatrení, aby sa podarilo dopady prípadnej tretej vlny pandémie čo najviac eliminovať. ,, V rámci príprav sme už počas apríla tohto roku zrealizovali na internom oddelení rozšírenie centrálnych rozvodov kyslíka. Dvadsaťtri internistických lôžok s centrálnym prívodom kyslíka má k dispozícii aj rezervnú kyslíkovú nádobu. V rámci investičných plánov máme záujem aj o zakúpenie aj PCR prístroja na rýchlu diagnostiku, tzv. Lamp-test, ktorý umožní preverenie pozitivity na ochorenie covid-19 PCR metódou s výsledkom do 30 minút. Výhodou oproti začiatku pandémie je lepšia pripravenosť zdravotníckeho personálu, a taktiež v dostatočný počet ochranných prostriedkov, ktoré sú pre našich zamestnancov zabezpečené,“ dodáva riaditeľ nemocnice.

Všeobecne známym faktom je, že personálna situácia v zdravotníctve na Slovensku je dlhodobo veľmi zlá a náročná. Vo všetkých nemocniciach chýbajú lekári a zdravotníci, čo pandemická situácia len podčiarkla. ,,Naša situácia je teraz ešte omnoho ťažšia, a to v súvislosti s medializovanými informáciami ohľadom optimalizácie siete nemocníc. O konkrétnom rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti  našej nemocnice sa zatiaľ intenzívne rokuje, aj keby sme mali byť zaradený medzi komunitné nemocnice, tak v každom prípade chceme zachovať súčasný rozsah i štruktúru oborov. S prvotne navrhovanými zmenami nielen my, ale ani samosprávy a predovšetkým pacienti našej spádovej oblasti nesúhlasia Podnikli sme množstvo krokov, aby sme ministerstvo zdravotníctva zásadnými argumentami presvedčili, že naša nemocnica je a má zostať dôležitou nemocnicou v regióne Spiša. Našim zamestnancom chceme dať istotu, že rušenia nemocnice sa nemusia obávať,“ uviedol Ing. Lešundák.

Po druhej vlne pandémie zdravotníci v danom regióne citlivo vnímali nízke percento zaočkovanosti obyvateľov proti koronavírusu. ,,V rámci prevencie pred treťou vlnou sme zorganizovali mobilný očkovací tím. Ten mnohokrát vycestoval do okolitých obcí k záujemcom o očkovanie, ktorí by sa za iných okolností do vakcinačného centa nedostali. Išlo o záujemcov z marginalizovaných skupín, imobilných pacientov, onkologických pacientov či seniorov so zdravotnými ťažkosťami. Celkovo bolo v teréne zaočkovaných týmto spôsobom takmer 830 osôb,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice a pridáva aj aktuálne percento zaočkovaných zamestnancov nemocnice, ktoré sa blíži k hranici 70%.

Vo vakcinačnom centre Nemocnice AGEL Levoča bolo od jeho otvorenia podaných už 21 129 dávok vakcín. V súčasnosti je pre záujemcov možnosť očkovania bez registrácie, a to v stredu, štvrtok a piatok od 08.00 hod. do 14.00 hod. Naďalej platí aj možnosť prihlásenia sa na očkovanie prostredníctvom webu korona.gov.sk. V odberovom mieste covid-19 je možnosť antigénového testovania každý pracovný deň od 7.00 hod. do 15.00 hod. Počas víkendov sa testuje od 7.00 hod. do 11.00 hod. Posledný odber sa realizuje 15 minút pred koncom pracovnej doby. Manipulačný poplatok 5 € je za antigénové testovanie prijímaný v hotovosti. Na testovanie môžu záujemcovia prísť bez registrácie. Potvrdenie o testovaní formou e-mailu a SMS správy. Potvrdenie v papierovej forme si môžu záujemcovia vyžiadať pred odberom.


Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Galéria