Aktuality

Levoča bude súčasťou projektu Európske hlavné mesto kultúry 2022

DSC_2239_

Mesto Levoča bude  zapojené do projektu, ktoré organizuje mesto Esch v Luxembursku. Esch bude v roku 2022 európskym mestom kultúry a projekt bude reprezentovať všetky národnosti žijúce na území Luxemburska. Mesto Levoča bolo vybraté kvôli bohatej histórii a kultúre.

Esch-sur-Alzette [1360 km] – skrátene len Esch, je druhé najľudnatejšie mesto v Luxembursku. Získalo titul Európske hlavné mesto kultúry za rok 2022, o ktorý sa delí spoločne s mestom Kaunas v Litve.

Esch sa nachádza v juhozápadnom území v jednej z najmenších krajín na svete. Občania si žijú bohatým vnútrozemským životným štýlom a nemajú prakticky žiadne priame susedské štáty, keďže ich hranice okolo tvoria pohoria.

Esch je domovom kultúry vďaka hudobnému konzervatóriu a kultúrnemu centru Kulturfabrik, ktoré víta 80 000 návštevníkov ročne. Používa sa ako rezidencia pre umelcov a ako platforma pre trvalo udržateľný rozvoj kultúry. V centre sa tiež nachádza kino, kaviareň a reštaurácia.

Mesto má zároveň najdlhšiu nákupnú ulicu v celom Luxemburgu.

Luxemburský predstaviteľ po vyhlásení EHMK 2022 privítal rozhodnutie poroty a zdôraznil radosť z toho, že titul obhájili už po tretíkrát, kedy boli jeho mestá v rokoch 1995 a 2007 vyhlásené za „európske hlavné mesto kultúry“.

Navrhnutý program pre mesto Esch spočíval v slogane „Remix Kultúra“, nakoľko je kultúra občianske právo, ktoré každý pomáha formovať spoločným úsilím.

Cieľom  je zapojiť ľudí bez ohľadu na pôvod, vek, vzdelanie alebo pohlavie do projektu. Esch a okolitý región majú v úmysle použiť titul na urýchlenie transformácie z postindustriálneho mesta a jeho okolia na znalostne skultúrnenú spoločnosť.

Mesto Esch má záujem podporovať európske hodnoty, ako je vzájomné porozumenie a rešpekt.

Viac o projekte vo videu: https://www.youtube.com/watch?v=8ar5sQQuaw0
Oficiálny web Esch 2022:  https://esch2022.lu/en/