Aktuality

Koniec nepríjemnému testovaniu. Nemocnice siete AGEL ponúkajú PCR testy zo slín a antigénové testy výterom z prednej časti nosa

kloktaci test

Sieť zdravotníckych zariadení AGEL prichádza na Slovensku hneď s dvoma novinkami v testovaní ochorenia COVID-19. Od dnešného dňa si záujemcovia môžu overiť, či sú pozitívni na SARS CoV-2 antigénovým testom výterom z prednej časti nosa a RT-PCR testom zo slín. Obidva testy znamenajú koniec nepríjemnému testovaniu z nosohltana, sú oveľa príjemnejšie najmä pre deti, seniorov, citlivé osoby a ľudí s hendikepom. Benefitom v prípade  pozitívneho výsledku PCR zo slín je informácia, či ide o britskú mutáciu koronavírusu.

 

  1. RT-PCR test

Centrálne laboratórium Skupiny AGEL na Slovensku bolo dovybavené prístrojovou technikou, ktorá umožňuje moderné vyšetrenie PCR metódou zo vzorky slín. Odber vzoriek zo slín je aktuálne dostupný na 11 miestach SR:

– AGEL Clinic Bratislava

– Nemocnica AGEL Bánovce

– Nemocnica AGEL Zlaté Moravce

– Nemocnica AGEL Levice

– Nemocnica AGEL Komárno

– Nemocnica AGEL Zvolen

– Nemocnica AGEL Handlová

– Nemocnica AGEL Kežmarok

– Nemocnica AGEL Levoča

– Nemocnica AGEL Košice-Šaca

– Nemocnica AGEL Krompachy

,,Nová metóda odberu vzorky zo slín a následné PCR vyšetrenie bola samozrejme klinicky validovaná v porovnaní s referenčnou metódou izolácie RNA a RT-PCR. Rozsiahle štúdie preukázali dokonca vyššiu citlivosť ako u klasického nepríjemného výteru z nosohltana a hrdla. Rozdiely mezi metódami boli takmer výhradne vo vzorkách s Ct (vírusová nálož) nad 35. Metóda PCR vyšetrenia SARS CoV-2 zo slín je schválená pre klinické využitie, na našom pracovisku sme realizovali aj vlastnú internú validáciu,“ hovorí riaditeľka laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. V skúšobnom testovaní boli pacientom paralelne odoberané vzorky slín ako aj výtery z nosohltana, ktoré boli zamerané na porovnávanie výsledkov a overenie spoľahlivosti vyšetrenia. ,,Po tomto testovaní a preukázaní spoľahlivosti môžeme túto neinvazívnu, šetrnú a oveľa príjemnejšiu metódu odberu vzorky ponúkať aj záujemcom – samoplatcom ako úplnú novinku na území SR,“ dodáva Ing. Gaboňová.

Testovanie PCR zo slín je cenovo porovnateľné s klasickým PCR testom z výteru z nosohltana. Nová metóda odberu vzorky zo slín je pre pacientov výrazne príjemnejšia. Postačí, aby niekoľkokrát zakašlali do rúška, v ústach nazhromaždili väčšie množstvo slín, ktoré vypľujú do lievika. Ten je naskrutkovaný na skúmavke. Pred testovaním sa pacientom odporúča 10 minút nejesť, nepiť, nefajčiť, nežuť žuvačku, neumývať si zuby a nepoužívať zubnú vodu.

Nový druh PCR testu má aj ďalšie zásadné výhody. Je to stabilita vzorky v primárnej odberovej skúmavke a fakt, že v prípade pozitívneho výsledku je automaticky vzorka vyšetrená aj na prítomnosť britskej mutácie vírusu SARS-CoV-2. Predpokladáme v blízkej dobe aj doplnenie identifikácie juhoafrickej a brazílskej mutácie. Výsledok vyšetrenia pacient dostane do 24 hodín od doručenia vzorky do laboratória, a to formou mailu a SMS kódu na jeho otvorenie. Cena pre samoplatcov je 65 EUR, záujemcovia sa musia objednať na www.agellab.sk

 

  1. Antigénové testy výterom z prednej časti nosa

Nový antigénový test rovnako znamená koniec nepríjemného testovania výterom z nosohltana. V tomto prípade stačí šetrný výter z prednej časti nosa. Test trvá pár sekúnd. Tyčinka na ster je kratšia, má jemnejšie štetinky a zasúva sa do nosa cca 2 až max. 4 cm, čo je výrazne menej ako pri klasickom antigénovom teste. ,,Test je však rovnako spoľahlivý ako klasický antigénový, vzorka sa spracováva priamo v mobilnom odberovom mieste, do cca 15 minút má testovaný aj výsledok, ktorý mu povie, či je alebo nie je pozitívny na koronavírus,“ vysvetľuje riaditeľka laboratórií AGELLAB. Tým, že je test šetrnejší, môže byť riešením pre deti, seniorov, citlivých ľudí, alebo ľudí s hendikepom, ale samozrejme, absolvovať ho môžu všetci, ktorí majú záujem o šetrnejší odber. Na tento druh testu je potrebné sa vopred objednať na www. agellab.sk, test stojí 25 EUR.

 

 

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK

martina.pavlikova@agel.sk

+421 911 169 377

Galéria