Aktuality

Iniciatíva #elejvmájinekosí

pre vcely 3

Predstavte si, že sa ráno zobudíte strašne hladní. Bežíte do kuchyne – nič. Otvoríte chladničku – prázdna. Nemáte čím nasýtiť svoju rodinu ani seba. Takto nejako sú na tom naše opeľovače, keď sa na  jar ocitnú na nakrátko pokosených, chemicky ošetrených trávnikoch.

„Nám ľuďom sa môže pekne zostrihnutý trávnik javiť ako upravený, ale, bez preháňania, pre včely  a motýle to musí vyzerať tak trochu ako apokalypsa. Akoby sme sa vracali na pustú zem a naše potravinové plodiny by boli vyhubené….“ píše Dr. Úna Fitzpatrick z írskeho Národného dátového centra pre biodiverzitu.

„eLEj v máji nekosí“ nadväzuje na celosvetovo čoraz populárnejší „NoMowMay“ (Máj bez kosenia) s cieľom poskytnúť na začiatku sezóny potravinové zdroje pre včely a ďalšie opeľovače, ktoré sa v tomto období objavujú, najmä v mestských lokalitách, keď je k dispozícii málo kvetinových zdrojov. Iniciatíva od nás nežiada veľa. V skutočnosti žiada, aby sme neurobili vôbec nič … Stačí zamknúť kosačku 1. mája do kôlne na štyri týždne a nechať divé kvety kvitnúť a trávu rásť, čo zaistí  potravu pre našich hladných opeľovačov.

Touto iniciatívou sa Levoča pripojí k svetovým metropolám ako sú Viedeň, Londýn, New York, ale aj mnohým mestám na Slovensku, Zvolenu, Trnave, Bratislave, Košiciam, Malackám a ďalším.

„eLEj v máji nekosí“ je aktivita komunitná, nepolitická, environmentálna a dobrovoľná. Ak máš motiváciu, chápeš nutnosť podpory biodiverzity a máš zmysel pre experiment, pridaj sa! Na každom trávni(č)ku záleží! Okamžitou odmenou nám bude aj vzniknutý voľný čas, ktorý by sme inak venovali koseniu.

Spolu, široká verejnosť (teda my všetci), jednotlivci, rodiny, občianske združenia, školy i mesto, ktoré už vyčlenilo jednu plochu mimo centra a jednu symbolickú v centre, môžeme bez veľkej námahy urobiť svet o niečo zdravším a lepším miestom. Pre motýle i pre seba.

Sleduj internetovú stránku a facebook mesta, dozvieš sa podrobnosti. A možno bude i súťaž a cena!

Vaše mesto Levoča

Galéria