Aktuality

Iniciatíva #elejvmájinekosí

IMG_1248

Aj vy ste si všimli, aj voľným okom to vidno;-), že u nás zvyklo lietať oveľa viac motýľov?? Chcete najprv dobrú správu alebo zlú? Nemáme presné čísla o SK, máme ale dosť údajov z niektorých európskych krajín. Tak napríklad vo Veľkej Británii, ako uvádza časopis Biological Conservation, od tridsiatych rokov 20. storočia zmizlo 97% divo rastúcich lúk a v rokoch 1980-2013 každý kilometer štvorcový vo VB stratil v priemere 11 druhov včiel. Na príčine je používanie insekticídov, strata biotopov a celkové zníženie biodiverzity. 

A teraz tá dobrá: odborníci veria, že súkromné záhrady a miesta s verejnou zeleňou môžu zohrať zásadnú úlohu pri zvrátení tohto trendu. 

Štatisticky väčšina z nás kosí raz za dva týždne. Teraz v máji, pre začiatok;-), máme veľa dobrých dôvodov vyskúšať si zmenu: #elejvmajinekosi a.k.a. ‘Levoča v máji nekosí’. Pripojte sa svojim nekoseným trávni(č)kom k tým v školách, škôlkach i dvom mestským plochám. Nech je ten váš akýkoľvek malý, ak ich/nás bude dosť, bude(me) už časťou niečoho väčšieho. (A včely, motýle a hmyzíky aj tak asi naše ploty vnímajú po svojom :-D)

Ak ešte nemáte, bežte do Klientskeho centra na prízemí pri vstupe do budovy MÚ a zoberte si nálepku na Váš plot, bránku alebo schránku. Sú zdarma, pravdaže. Zapíšte iba meno vašej ulice (len to, žiadne číslo domu, žiadne meno ani telefón:-) a možno z toho bude i súťaž o najzelenšiu ulicu v meste??

Nezabudnite si svoj vybraný trávni(če)k odfotiť čo najskôr, aby sa dala dobre rozoznať zmena na konci mája. Fotky posielajte na: https://www.facebook.com/1478057235764274/posts/2979578018945514/ a lajkujte! v hre je fľaša medu!

 

Galéria