Aktuality

Iniciatíva #elejvmájinekosí

pre vcely 2

#elejvmajinekosi, alebo “Levoča v máji nekosí”, je iniciatíva komunitná, občianska, nepolitická, environmentálna a dobrovoľná. Ak máš motiváciu, chápeš nutnosť podpory biodiverzity, máš zmysel pre experiment a chuť získať pár hodín voľného času(!) 😊 naviac, pridaj sa! Na každom nepokosenom trávni(č)ku záleží!

„Po skúsenostiach z Bratislavy a ďalších miest môžeme povedať, že takéto plochy mali veľký úspech medzi verejnosťou. Počas horúcich dní, keď nízko kosené plochy boli doslova vypálené od slnka a sálali do okolia teplo, boli plochy so zmeneným režimom kosenia zelené, svieže a doslova cvrlikali a bzučali životom. Ľudia v ich blízkosti sedávali a vnímali príjemnú sviežosť zelene…“, hovorí koordinátorka projektu Mestské včely CEEV Živica.

Tento máj, už o pár dní, bude zelenšie, sviežejšie a cvrlikavejšie i naše mesto, ktoré sa touto iniciatívou pridáva k mnohým po celom svete a počas štyroch týždňov na vybraných trávnatých plochách prerušíme kosenie. Pripojte sa i vy, vyberte si trávnik, alebo jeho časť, pred svojim domom, pri škole, v záhrade, kdekoľvek… a poďme to skúsiť! Okrem už spomínanej fľaše medu 😊 je tu veľa ďalších dobrých dôvodov:

Už aj mierne zníženie intenzity kosenia trávnikov v mestách, v záhradách, pri domoch, v parkoch, kruhových objazdoch, na krajniciach ciest, …, prináša množstvo benefitov:

  • POMÁHAME KVETOM, MOTÝĽOM, VČIELKAM – zvyšovanie biodiverzity, rozmanitosti rastlín, tráv, kvetov; živočíchov, včiel, motýľov a ďalších opeľovačov
  • UŠETRÍME – znižovanie nákladov na zavlažovanie, kosenie, chemické ošetrovanie
  • MENEJ ŠKODCOV a BURÍN – pokles výskytu škodcov, lariev, mravcov, burín a invazívnych rastlín, ktorým kosenie nakrátko a intenzívne obhospodarovanie trávnika prospieva
  • NIŽŠIE KONCENTRÁCIE ALERGÉNOV, MENEJ NOVÝCH ALERGIKOV – zníženie výskytu burín vyvolávajúcich alergie, zlepšenie kvality života alergikov. Napríklad výskyt invazívnej ambrózie, obávanej buriny jedného z najčastejších alergénov, je možné znížiť jednoducho znížením frekvencie  kosenia trávnika. Zníži sa tak peľová nálož vo vzduchu a nádväzne závažnosť príznakov sennej nádchy, počet postihnutých ľudí a náklady na zdravotnú starostlivosť.

V princípe, čím viac zásahov do trávnika, tým väčšie množstvo škodcov a burín, vyplýva z výsledkov veľkej štúdie Britskej ekologickej spoločnosti publikovaných v r. 2019, ktorá získala údaje spracovaním štatisticky výrazne relevantného objemu dát z dvoch kontinentov, z Európy a Severnej Ameriky.

Problém s pravidelným kosením trávnika nakrátko spočíva v podstate v tom, že zvýhodňuje nízko rastúce druhy ako sú napríklad púpava a ďatelina. Iné druhy, ktorým sa kosením pravidelne odstraňujú špičky alebo kvitnúce stonky, im potom nedokážu konkurovať. Skúsme im dať šancu nech sa predvedú 🙂

Sleduj internetovú stránku a facebook mesta, dozvieš sa podrobnosti. Súťaž i cena budú! 😊

 

 

 

 

 

 

 

Galéria