Aktuality

#elejvmajinekosi🌱🐝

IMG_1248

Dnes končíme prvý ročník #eLEjvmájinekosí. Všetkým, ktorí ste sa zapojili, či už z vašej záhradky, doma, alebo cez svoju školu alebo organizáciu, s pozdieľanými fotkami, alebo len tak inkognito 8-), Vám, ktorí ste sa pripojili z iných miest na diaľku, tým, ktorí ste len ticho sympatizovali, aj tým, ktorí ste si dali námahu a vysvetľovali pointy ľuďom vo Vašom okolí, všetkým veľká vďaka 🌱🐝💛. A rešpekt. Chce to aj kus odvahy prvolezca pustiť sa novou cestou. Fakt sa tešíme na fotky Vašich trávnikov po štyroch týždňoch nekoseného mája, aj Vy, však?

Uznanie Vám patrí i za schopnosť dovidieť aj ´za hranicu okresu´😊, premýšľať vo väčšom obraze a chápať, že relevantným kritériom nie je „my tu máme prírody dosť“, ale že sa naozaj ráta len to, koľko jej máme „všetci spolu“.

„…ľudská spoločnosť je na tieto skupiny hmyzu odkázaná oveľa viac, ako sú mnohí ochotní pripustiť…“, píše Adrián Purkart z Prírodovedeckej fakulty UK. „… k dnešnému dňu evidujeme na území Slovenska 930 druhov skupiny Apoidea, resp. 185 druhov včelovitých (Apidae). Keďže tieto nám neposkytujú med, plást, ani propolis, dlhú dobu sa im nevenovala toľká pozornosť. Až posledné dve dekády sa začína v spoločnosti nahlas rozprávať, že by sme nemali prehliadať ani tie ostatné, a to v prvom rade pre ich schopnosť opeľovať kvety rastlín. V tejto životodarnej činnosti sú divo žijúce opeľovače dokonca výrazne efektívnejšie ako včela medonosná, čo platí aj v prípade širokej škály poľnohospodársky významných rastlín. …“

https://uniba.sk/spravodajsky-portal/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/vrtosive-pocasie-predstavuje-pre-opelovace-velky-problem/

Možno Vám napadlo, nemali by sme radšej jednoducho vysiať semienka lúčnych kvetov🌼🌸🌼?

Odborníci radia: Nie. Je nie len finančne efektívnejšie, ale najmä oveľa udržateľnejšie, nechať trávniky, lúky prirodzene sa regenerovať. Takto budete mať istotu, že vám vyrastú práve tie druhy, ktoré do danej lokality patria a sú vhodné pre dané podmienky. Na prvý pohľad to môže vyzerať, že potrebujeme ‘viac kvetov’, ale to, čo naši opeľovači naozaj potrebujú, sú pôvodné kvety, tie, ktoré už v pôde sú, aby mohli rásť a kvitnúť. Balíčky so semienkami často obsahujú druhy, ktorým sa u vás nemusí dariť, nakoľko sa prirodzene vo vašej lokalite nevyskytujú.

Iniciatívy ako #elejvmajinekosi, #nomowmay, #dontmowletitgrow, #motylieluky, #vcelyvmeste a mnohé ďalšie, doslova po celom svete, dávajú opeľovačom a rastlinám lepšie šance v zápase s klimatickými zmenami i urbanizáciou. V parkoch, záhradách, školách, podnikoch alebo na farmách, ak budete konať – hoci aj v malej mestskej záhradke – môžete si byť istí, že to, čo robíte má zmysel a pomáha.

 

 

 

 

Galéria